Nejprve se zájemci ostýchali. Prezenční listina se plnila pomalu. Nakonec se ale zúčastnilo celkem šestadvacet soutěžících, mezi kterými byly zastoupeny všechny věkové kategorie i obě pohlaví. „Tak to bylo i vloni. Lidé měli obavy, ale nakonec je to chytlo,“ poznamenal pořadatel akce František Ondruš, který se nenechal rozházet tím, že ještě několik minut po oficiálním začátku byla na startovní listině pouhá čtyři jména.

Klání bylo letos vypsáno ve dvou kategoriích: Šťastná vejce a Méně šťastná vejce. Rozhodovalo to, zda je snesla nosnice žijící podle nových norem EU, nebo ne.

„Jsme demokrati, takže věříme, že se každý přizná, jaké vejce má. Ověřovat to nebudeme, ani nemáme jak,“ vysvětloval Ondruš přítomným.

Většina to brala s humorem a bez větších ambicí. Každý mohl házet kolikrát chtěl. Dokud měl chuť a vejce, mohl pokoušet štěstí. Až na výjimky ale stačil jeden, maximálně dva pokusy. Pak už bylo jasné, kdo jsou favorité. Ti už pak soupeřili jen mezi sebou.

Odhad a paměť

Rozhodování bylo těžké, proto nebyla možnost měřit délky pokusů. Házelo se totiž přes řeku Moravu směrem na Slovensko. Musel stačit odhad a paměť na to, kam vejce padlo na hladinu.

Celkem čtyři muži dohodili z jednoho břehu téměř až na břeh druhý. K rekordu a přehození celé řeky chyběly odhadem dva až tři metry. Musel rozhodovat rozstřel. U Méně šťastných vajec bylo jasno hned. Martinu Matrasovi se při hodu vejce roztrhlo v ruce. Karlu Palovi pak nečinilo problém zvítězit v rozstřelu i průměrným hodem a odnést si výhru – láhev archivního vína.

V kategorii Šťastných vajec se ale strhla o vítězství bitva. Dvakrát po sobě hodili oba finalisté tak, že nešlo rozhodnout, kdo hodil dál. Pokaždé přitom vejce dopadla přibližně jen jeden metr od protějšího břehu. Rozhodovat museli dokonce diváci, kteří nakonec odhlasovali, že boj musí pokračovat.

Ve třetím rozstřelu se podařilo Davidovi Řičicovi přehodit celou řeku až do trávy na protějším břehu. Následný pokus Lukáše Fukse vypadal, že tam skončí taky a nebude možné rozhodnout. Vejce ale dopadlo nakonec snad jen půl metru od břehu, a tak bylo rozhodnuto o tom, kdo získá druhou láhev archivního vína.

Jelikož David Řičica byl vůbec prvním člověkem, který přehodil v Hodoníně vařeným vejcem řeku Moravu, dostal od pořadatelů ještě jednu láhev navíc.

„Nevím, jak bychom to udělali, kdyby to přehodili oba. Příště snad budeme muset mít člověka na druhé straně,“ pronesl do mikrofonu Ondruš na závěr klání, které se letos konalo teprve podruhé. Vloni se nikomu přehodit řeku nepodařilo.