VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vepřové v Jihomoravském kraji zdraží. Ale ne tolik jako vajíčka

Jižní Morava /TÉMA/ - Chovatelé vepřů měli osm let na to, aby přestavěli kotce pro březí prasnice. Březí zvířata mají chovat ve skupinách, protože je to pro ně přirozenější. Zhruba třetina zemědělců v Evropské unii přestavbu zatím nestihla. Vepřínům, které do příštího ledna kotce nepřestaví, hrozí zavření. V případě, že bude poptávka po mase vyšší než nabídka, vepřové může příští rok zdražit o deset až dvacet procent.

8.4.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Vepřo knedlo zelo. Typické české jídlo od příštího roku nejspíš podraží. Podle nařízení Evropské unie totiž chovatelé musejí přestavět kotce tak, aby březí prasnice mohli chovat pohromadě. Až dosud byly v malém kotci po jedné. Teď mají mít větší prostor.

Ne všichni zemědělci změnu stihnou. Na trhu bude proto méně prasat a odborníci předpokládají, že od ledna vepřové zdraží o deset až dvacet procent. „Každý rok se zdražuje, je to asi normální. Člověk si na to zvykne,“ pokrčila rameny například Irena Henková z Brna.

Závislí na Německu

Podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala nemají čeští chovatelé s přestavbou vepřínů problém. „Odhaduji, že to stihlo asi pětadevadesát procent ze všech,“ tvrdí Stibal. Dodal, že o nové povinnosti věděli zemědělci od roku 2004.

Problém je ale v tom, že Česká republika je v produkci vepřového soběstačná jen z poloviny. V minulém roce musela dovézt jedenadvacet tun masa ze zahraničí. Téměř polovinu z tohoto množství z Německa. „Třetina německých chovatelů vepříny zatím nepřestavěla. Je otázkou, kolik z nich to stihne,“ poznamenal Stibal. Vepřínu, který v příštím roce nesplní pravidla, pak hrozí zavření.

Počet chovaných prasat na jižní Moravě klesá.

Stibal odhaduje, že nabídka prasat se na trhu sníží až o pětinu. „Předpokládám, že cena stoupne o deset až dvacet procent. Věřím, že řetězce si na tom vezmou svoje,“ myslí si Stibal. Haně Lokajíčkové z Brna se navyšování cen obchodníky nelíbí. „Zdražení vepřového by mi nevadilo, kdyby z toho měli prospěch zemědělci. Chovatel je ten, kdo s tím má nejvíc práce,“ podotkla Lokajíčková.

Podle prezidenta agrární komory Jana Veleby nehrozí, že vepřové zdraží jednou tolik podobně jako vajíčka. „Přestavba vepřínů je v tomto případě méně náročná než u slepičáren,“ ujistil Veleba. Podle něj si ani obchodníci nemohou dovolit příliš zdražovat. „Na rozdíl od vajíček se vepřové dá dobře nahradit jiným masem,“ podotkl.

Někteří lidé také mohou zkusit chovat prasata na dvorku. Stejně jako osmadvacetiletý Radek Homola z Křižanovic na Vyškovsku. „Maso ze zabijačky nám vydrží celý rok,“ pochvaluje si Homola.

Větší pohodlí

Evropská unie chce novým nařízením zaručit větší pohodlí pro prasnice. „Je pravda, že pro prasata je přirozenější žít pohromadě. Má to ale háček. Zvířata se mohou rvát, aby si určila hierarchii, kdo půjde dřív žrát a bude mít lepší místo na spaní. Některé průzkumy ukazují, že se zvýšil počet potratů o sedm až deset procent,“ podotkl Stibal.

Problém nemají zemědělci jen s nařízením unie, ale i s tím, že se chov prasat přestává vyplácet. V České republice se jich chová nejméně od roku 1921. S chovem selat v únoru skončili například v Dyjákovicích na Znojemsku. „Měli jsme velké náklady, jako drahé krmivo,“ vysvětlil Jan Fleissig ze společnosti Zeko Dyjákovice.

Dražší maso zasáhne i cenu menu

Jižní Morava - Vejce stojí jednou tolik co loni a od příštího roku pravděpodobně vzroste i cena vepřového masa. Odborníci odhadují, že kvůli přestavbě vepřínů podraží až o pětinu. Některé oslovené jihomoravské restaurace proto připouštějí, že budou muset zdražovat.

V restauraci Bonaparte ve Slavkově u Brna stojí menu devětašedesát korun. „Ceny zatím necháváme stejné. Pokud ale podraží i vepřové, budeme muset menu zdražit,“ uvedla provozní Lenka Slezáková.

Také zákazníci brněnské restaurace Tulip mohou být zatím spokojení. Jejich podnik cenu nezvedá. „V drůbežárně bereme vajíčka za tři koruny a padesát haléřů jako předtím. Uvidíme, jak to bude s vepřovým. Myslím, že když půjdeme rovnou na jatka, dokážeme si vyjednat přijatelnou cenu,“ doufá provozní Miroslav Drabálek.

Dražší potraviny už ale přinutily zvednout ceny blanenskou restauraci U Zámečku. „Daň z přidané hodnoty vzrostla o čtyři procenta, zdražily energie i suroviny. Museli jsme zdražit menu o čtyři koruny. Nemůžeme si dovolit ztrátový provoz,“ podotkl jednatel společnosti Michal Brázda.

Stejně tak je na tom restaurace Pekanda v Brně. „Například vejce se dávají skoro do každého jídla. Cenu menu jsme museli zvednout o sedm korun,“ vysvětlil zdražení Leo Veselský z restaurace.

Oslovení restauratéři odhadují, že český zákazník je za polední menu ochotný zaplatit kolem stokoruny. Například podnikatel Roman Chmelík chodí do restaurace na oběd dvakrát týdně. „Vždy utratím zhruba osmdesát korun,“ řekl Chmelík.

Vše ovlivní hlavně obchodníci, ví jednatel Jiří Čápo

Jezeřany - MaršoviceSpolečnost Agrospol hospodaří na Znojemsku od roku 1993. Na sedmi stech hektarech půdy chová prasata a pěstuje obilí. Na nové nařízení je připravená. „Kotce jsme přestavěli už před třemi roky,“ tvrdí jednatel společnosti Jiří Čáp.

Kolik prasat chováte?

Máme sedmdesát prasnic a přibližně šest set prasat máme na maso. Vykrmujeme vlastní selata. Neprodáváme je ve velkém, berou je od nás třeba domácí chovatelé.

Od příštího roku musí být březí prasnice ve společných kotcích. Už jste je přestavěli?

Ano, máme to vyřešené. Před třemi roky jsme zrekonstruovali bývalý kravín a kotce odpovídají novým pravidlům. Stálo nás to přes čtrnáct milionů korun. Je lepší, když teď máme chov pohromadě. Předtím se například musela selata převážet do výkrmny v jiné části vesnice. Když mrzlo, byl to problém, selatům byla zima.

Je chov prasnic ve skupině lepší?

Nejlepší je, když jsou samice pohromadě po celou dobu od zabřeznutí po porod. Zvířata jsou na sebe zvyklá a ve skupině se jim líbí. Nevšimli jsme si například toho, že by při skupinovém chovu prasnice víc potrácely.

Myslíte si, že od ledna zdraží vepřové?

Nevím. Ale pokud se zvedne cena, tak za polovinu zdražení budou zodpovědní obchodníci. Ti řeknou řezníkům, za jakou cenu od nich vykoupí půlku prasete. Na jatkách od toho odečtou své náklady a za zbytek teprve vykoupí zvíře od chovatele.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ

Autor: Redakce

8.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mít v ruce lidskou lebku nebo stehenní kost je pro studenty lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity běžné. Chodí si pro ně do školní půjčovny.

Kosti? Budoucí lékaři si pro ně chodí do školní půjčovny

Svatopluk Bartík.
AKTUALIZOVÁNO
4

Kontrolní výbor projednává levné volání. Je to pokus o veřejné lynčování, tvrdí Bartík

Platy řidičů autobusů: 11 dopravců kývlo na nabídku kraje, čtyři se nevyjádřili

Brno – Krajští radní na svém středečním zasedání schvalovali dodatky smluv s autobusovými dopravci. Ti si už dříve stěžovali, že nemají dostatek peněz na navýšení platů svých řidičů, které jim přikazuje loňské nařízení vlády. „Nabídli jsme dopravcům navýšení plateb o 2,85 korun na kilometr. Jedenáct firem z patnácti na nabídku přistoupilo, čtyři se ještě nevyjádřily," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Syna zpopelnili bez jejího vědomí. Matka mluví o vraždě a žaluje pohřební službu

Brno – Mrtvolu syna mi pohřební služba spálila dřív, než jsem s tím souhlasila, rozhořčila se Brňanka Simona Janů a podala žalobu na Pohřební službu města Brna. Soudní jednání ve věci, která se stala v květnu 2013, začalo ve středu u brněnského městského soudu.

Zvolte s Deníkem Rovnost největšího sportovního sympaťáka jižní Moravy roku 2016

Brno /ANKETA/ – Oceňovaní jsou nejen za svoje výkony, ale také přístup ke sportu, odezvu vůči divákům i médiím a smysl pro fair play. Setkání s nimi baví fanoušky na hřišti i mimo něj. Také kvůli nim lidé do hlediště chodí. Pokud máte mezi takovými sportovci favorita, hlasujte pro něj.

Pobodaný chtěl přivolat pomoc, žena mu proto bodla do hrudníku další nůž

Brno – Ošklivou jizvou na srdci mohla skončit hádka páru v Brně. Doslova. Když se čtyřiačtyřicetiletá žena vracela s dlouhodobým druhem z oslavy, začala se s ním hádat. Podle mužova tvrzení ho kvůli žárlivosti nejprve zfackovala a pak do něj strčila. Její partner ztratil rovnováhu, narazil do dveří a rozbil skleněnou výplň. Žena poté vzala kuchyňský nůž a bodla ho do hrudníku. „Poraněný si chtěl přivolat pomoc a telefonoval na záchranku. To ovšem ženu rozčílilo natolik, že vzala další nůž a muže bodla ještě jednou," popsala scénu ve středu policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies