Maximálně omezit korupci. Především tento motiv měli úředníci ministerstva pro místní rozvoj při přípravě novely zákona o veřejných zakázkách. Ten uvítaly nevládní protikorupční organizace. Naopak představitelé měst na jižní Moravě se bojí zbytečného nárůstu byrokracie.

Mnohé radnice v kraji ovšem vzbudily podezření tím, že vypsaly na poslední chvíli zakázky podle starého zákona. A s pravidly, která jsou od prvního dubna nepřípustná.

Města musí nově vypisovat zakázky nad objem milionu korun místo dosavadních dvou. Zákon také zakazuje vybírat uchazeče podle minimální výše obratu nebo držení některého z certifikátů ISO. „Ekonomické předpoklady nahrazuje prohlášení dodavatele o jeho způsobilosti plnit zakázku,“ uvedla mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Účinný boj

Zákon vítá protikorupční organizace Transparency International. „Díky větší povinnosti zveřejňovat zakázky roste také možnost kontroly. A to je jeden z nejúčinnějších nástrojů proti korupci,“ řekla právnička organizace Radka Pavlišová.

K novince jsou ale kritičtí politici. „Nemyslím, že přispěje k nižší korupci. Ale pro nás jako zadavatele se nic moc nezmění. Složitější to bude pro firmy, které se do výběrových řízení přihlásí,“ řekl vyškovský starosta Karel Goldemund. O účinnosti zákona pochybuje také blanenský starosta Lubomír Toufar.

Podle náměstka brněnského primátora Roberta Kotziana ale nový zákon přinese především více papírování. Hlavně kvůli zrušení možnosti omezit počet účastníků řízení. „Podstata boje proti korupci je v dobrém vychování, ne v zákonech,“ řekl náměstek.

Dodal, že kvůli tomu možná magistrát zaměstná nové úředníky. „Zatím se to snažíme zvládnout, ale až čas ukáže, zda se to podaří,“ upozornil Kotzian.

Právě kvůli veřejným zakázkám si Brno tento týden vysloužilo kritiku opozice. Těsně před platností nového zákona totiž schválilo vyhlášení čtyřiadvaceti velkých zakázek za více než miliardu korun. „Spěch zakládá důvodné pochybnosti o účelovosti a průhlednosti zakázek. Většina z nich obsahuje právě omezující kritéria,“ kritizoval koalici předseda brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer.

Magistrát vyhlásil minulý týden například zakázku za třiadvacet milionů korun na opravy Schodové ulice. Do soutěže se může přihlásit jen firma, která měla v posledních třech letech nejméně osmdesátimilionový obrat.

Rekordmanem v zadávání zakázek na poslední chvíli byla městská část Brno-střed. Vyhlásila zakázky za více než šest set milionů korun. „Přitom 470 milionů korun je hodnota zakázky na rámcové smlouvy stavebních prací na čtyři roky. Bojíme se, že radnice přidělí lukrativní zakázky na několik let dopředu spřáteleným firmám,“ zdůraznil Kacer.

Shoda náhod

Starosta Brna-středu Libor Šťástka označil obvinění opozice za nesmysl. „Tyto velké zakázky jsme připravovali dlouhodobě. Teď se prostě sešla data vypsání s platností nového zákona,“ bránil se Šťástka.

Opozice nesouhlasí. „Jednoznačně se chtěli vyhnout podmínkám, které stanovuje nový zákon,“ zdůraznila Jasna Flamiková ze Strany zelených.

Průhledností při zadávání zakázek se chlubí radnice v Hodoníně. „Přestože limit na zveřejnění zakázky byl doteď dva miliony korun, my jsme si vnitřním předpisem stanovili limit od sto padesáti tisíc,“ zdůraznil vedoucí odboru ekonomiky a financí radnice Marian Maňák. Nový zákon prý tedy pro Hodonínské neznamená více práce.

Se zavedením novinky nemá problém ani znojemský starosta Vlastimil Gabrhel. Jeho město totiž zpřísnilo zadávání zakázek na začátku letošního roku. Novinka byla součástí projektu Otevřená radnice.

Podezřelá výběrová řízení na jižní Moravě.

Novinka pomůže stlačit ceny dolů, tvrdí ekonom Ondřej Moravanský

Brno - Novela zákona o veřejných zakázkách pravděpodobně prospěje rozpočtům měst i státních institucí. Myslí si to ekonom společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. „Ale nejde předpokládat, že se výdaje obcí naráz sníží. Spíše se peníze budou vydávat efektivněji,“ říká Moravanský.

Zákon má zprůhlednit výběrová řízení na veřejné zakázky. Může se to podařit?

Je to jistý krok směrem k větší průhlednosti. Asi by ale bylo naivní se domnívat, že tím zmizí různé nestandardní praktiky s veřejnými zakázkami.

Funguje podle vás ta jednoduchá rovnice, že čím je soutěž otevřenější a přihlásí se více firem, tím je zakázka levnější?

Obecně to takto funguje. Je to prostě jako na trhu. Více firem znamená větší konkurenci a ta tlačí ceny dolů.

Mohou mít otevřenější výběrová řízení vliv na jihomoravskou ekonomiku?

Ano, čekám, že se to pozitivně projeví na veřejných rozpočtech. A tím i v podnikatelském prostředí. To je sice nepřímý faktor, ale pro ekonomiku jasně kladný.

Má na ekonomiku naopak vliv korupce?

Vysoká míra korupce je samozřejmě věc, která destabilizuje ekonomický systém. A to má přes různé mechanismy samozřejmě negativní vliv na hospodářství.

Politolog Kopeček: Dotační džungle ke korupci láká

Brno - V České republice je ideální prostředí pro korupci. A novela zákona o veřejných zakázkách na tom nic nezmění. Myslí si to brněnský politolog Lubomír Kopeček. „Je tu prostě podhoubí, které ke korupci přímo svádí,“ říká.

Jak hodnotíte nový zákon, který má omezit korupci ve veřejných zakázkách? Myslíte, že pomůže?

Zatím vede spíše ke zmatkům. Nejsou k němu prováděcí předpisy. Radnice si teď na něj budou měsíce zvykat a předpokládám, že správný výklad určí až soudy. To vše nakonec může průhlednost zakázek spíše omezit.

Podle náměstka brněnského primátora Roberta Kotziana má ke snížení korupce vést ne zákon, ale výchova ke slušnému chování. Je to podle vás reálné?

Samozřejmě by bylo dobré, kdyby to tak fungovalo. Ale prostředí u nás je přehlcené všemožnými dotačními programy, v nichž se nikdo nevyzná. A to pochopitelně představuje velké pokušení ke korupci.

Mají podezřelí politici rovnou odstoupit?

Když je soud osvobodí, ne. Výjimkou jsou případy, které jsou právě čisté, ale politicky třaskavé. Třeba prorůstání firmy ABL do politiky.

V Brně se o korupci spekulovalo v souvislosti s koupí pasáže Jalta. Tehdy nikdo neodstoupil.

Komunální i státní politici často volí taktiku problém prostě vysedět. Pokud trvá tlak jen několik týdnů, maximálně měsíců, a mají hroší kůži, přežijí.