VYBERTE SI REGION

Vinaři: za pančování tvrdší tresty

Jižní Morava /ANKETA/– Místo lahodného nápoje drahá voda s glycerolem. Pančovaného vína v České republice v posledních letech výrazně přibývá. Svaz vinařů proto vyzývá ministerstvo zemědělství, aby zpřísnilo kontroly. Žádost předložil v březnu, na odpověď však stále čeká.

11.4.2014 1
SDÍLEJ:

Košt vína. Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Radka Melichara se o návrzích zatím jedná. „Analyzujeme další možnosti omezení černého trhu s vínem ve více rezortech," uvedl Melichar.

Podle výsledků každoroční analýzy Státní zemědělské a potravinářské inspekce neuspěla třetina z víc než tisíce testovaných vín. „Prověřovali jsme domácí i zahraniční vína, která jsou k dostání na českém trhu. Největší problém je černý dovoz vína a pančování," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Podle ředitele Svazu vinařů Martina Půčka v posledních letech falešného vína přibývá. „Přidávají se do něj umělá barviva, voda i glycerol. Není daleko od toho, aby lidé použili i nebezpečnější látky," varoval. Svaz proto jako jedno z řešení navrhl častěji testovat více vzorků vína. „Na další inspekce potřebujeme více pracovníků," upozornil Kopřiva.
Podle něj lidé nejčastěji pančují točené víno. „Většinou se dováží z ciziny. Jestli do něj přidávají zakázané látky už tam nebo až v místních obchodech je velmi těžké určit," vysvětlil.
Svaz vinařů proto navrhl zavedení licencí. „Rozlévané víno dnes vidíme snad i v železářství. Prodávat ho mají jen vinotéky, které získaly licenci," uvedl Půček. Pokud obchodník poruší pravidla, stát mu licenci odebere.

Dalším závažným problémem moravských vinařů je černý dovoz. Nejčastěji je na etiketách změněný původ nápoje. „Obchodníci nakoupí levné zahraniční víno a vydávají ho za kvalitní moravské. Například sudové víno Pálava je nejčastěji dovezené z ciziny," uvedl Půček.
Na etiketách často neodpovídá i botanický původ. „Ve víně je například kvas z jiného ovoce," řekl Kopřiva. Svaz chce proti černému dovozu bojovat častými kontrolami na celnicích, pokutami či zákazem prodeje.

S návrhy Svazu souhlasí i Brňanka Edita Prosečová. „Zpřísnit kontroly a opatření je dobrý nápad. Možná by pomohla i ochranná známka, díky které spotřebitelé uvidí, že je víno nezávadné," uvedla. Rozeznat falšované víno je totiž těžké i pro odborníka. „Většinou nezbývá nic jiného než nápoj otestovat. Lidé se mohou na výsledky inspekcí podívat na serveru Potraviny na pranýři," uvedl Kopřiva. Dodal, že pančované neznamená levné, i některá dražší vína obsahují přídavné látky.

LENKA ONDRYSKOVÁ

Autor: Redakce

ANKETA

Souhlasíte s přísnějšími kontrolami vína?

ANO

92 %

NE

8 %

Hlasovalo: 73     Anketa byla ukončena

11.4.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies