Počasí dělá vrásky na čele organizátorům Znojemského historického vinobraní. Jde o největší vinařskou akci v kraji, kterou loni navštívilo sedmdesát tisíc lidí. „Mrzí nás to, protože přípravy nás stály hodně času a energie," řekl organizátor František Koudela.

Když bude pršet, divadlo pro děti pořadatelé přesunou pod střechu. „Návštěvníci koncertů si však musí přinést deštníky," poznamenal Koudela.

Akce ve Znojmě láká návštěvníky na velký historický průvod. Půjde v něm 460 kostýmovaných postav, pětatřicet koní a dva velbloudi. „Pokud bude v sobotu hezky, uvidí lidé v průvodu i člověka s hady škrtiči," uvedl Koudela.

Ve stejném termínu je i druhá největší akce tohoto druhu v kraji. Pálavské vinobraní v Mikulově na Břeclavsku začíná v pátek a potrvá až do neděle. „Několik let nám počasí vycházelo, ale nyní si lidé musí vzít deštníky a holínky," uvedla za pořadatele Lenka Křivánková.

Žádný program organizátoři zatím kvůli počasí neruší. „Ale pokud bude pršet, přesuneme tancovačku z České ulice do kinosálu. Pódia pro kapely jsou zastřešená, takže tam není problém," informovala Křivánková.

Do Mikulova se sjedou lidé z celé republiky. „Vstupenky si už koupili například návštěvníci z Plzně, Pardubic nebo Ostravy," vypočítala.

Uvedla také, že se oproti loňskému roku zvedl prodej vstupného v předprodeji. „Nově si lidé pohodlně koupili lístky přes internet. Předtím jsme je v předprodeji zasílali na dobírku," popsala Křivánková.Pro zvětšení klikněte.

Podle ní není obvyklé, že tolik vinobraní připadá na stejný víkend. „Ale ani do budoucna termín měnit neplánujeme, v Mikulově jsou oslavy vždy druhý víkend v září. Znojemskou akci nepovažujeme za konkurenci, každé vinobraní se liší a najde si své návštěvníky," myslí si Křivánková.

Právě na tyto dvě velké slavnosti posilují autobusoví dopravci večerní spoje. Například ze Znojma do Brna pojede v pátek mimořádný autobus před půlnocí a v sobotu v devět hodin večer a po jedenácté v noci. V pátek i v sobotu se návštěvníci také lépe dostanou z Mikulova. „Spoj, která z Mikulova vyjíždí před půl jedenáctou, prodloužíme až do Brna," uvedl mluvčí Kordisu Květoslav Havlík.

O víkendu je i vinobraní ve Velkých Pavlovicích a Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Přeplněné mikulovské ulice vidí jako případnou slabinu organizátorka akce v Moravské Nové Vsi Petra Frýdková. Je si jistá, že někteří dají přednost komornějšímu prostředí. „Lidé, co k nám jezdili i v jiných letech, si cestu do Moravské Nové Vsi zase najdou," věří Frýdková. O tom, že v příštích letech změnila termín, neuvažovala.

Deštivé počasí vydrží až do neděle. Nejvyšší teploty se v pátek vyšplhají na šestnáct až dvacet stupňů. „Bude zataženo s deštěm. Ojediněle se objeví bouřky, místy pak vydatné srážky," informovala Jitka Kučerová z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu. V neděli se mírně oteplí a nebude už tolik pršet.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI