„Valtické vinné trhy jsou vůbec nejstarší výstava a přehlídka vín v České republice. Nutno dodat, že účelem výstav není mít co nejvíc vzorků, ale především zde najdete přehlídku těch nejlepších vín, které se na Moravě vyrobila," poznamenal jeden z organizátorů Valtických vinných trhů David Šťastný.

Valtické vinné trhy se konají už po pětačtyřicáté. „Je to zároveň první velká výstav vín u nás, kde se poprvé objevují už ucelené kolekce vín z předcházejícího ročníku. Jen vín ze špičkového ročníku 2011 zde najdete více než 760," sdělil Šťastný.

Zpestřením ochutnávky vín bude návštěvníky v sobotu od čtyř hodin odpoledne pokus o překonání rekordu v řetězovém přípitku růžovým vínem. Dosavadní rekord z roku 2009 má hodnotu 532 přiťuknutí.

Organizátoři se podle Šťastného snaží i letos pracovat na tom, aby se lidé na trzích cítili co nejlépe. „Ve spolupráci se zámkem Valtice jsme nadále vylepšili zázemí zámeckého dvora, který navazuje na prostory zámecké jízdárny a konírny. Vystoupí tam Jirka Zonyga a Louis Armstrong revival," zmínil organizátor.

Čtyřicet odrůd

Podle Jana Otáhala ze společnosti Valtické vinné trhy lze letos ochutnat kolem čtyřiceti odrůd. „Největší zastoupení má Sauvignon s osmapadesáti vzorky. Následuje Veltlínské zelené s jednačtyřiceti a Chardonnay se čtyřiceti vzorky," uvedl.

Méně známé bílé odrůdy zastupuje dvanáct vín, málo pěstované červené odrůdy devět vín. Většinu vzorků, které veřejnost ochutná v pátek od půl třetí odpoledne a v sobotu od desíti dopoledne, tvoří mladá vína loňského ročníku. Šestadevadesát vín je ročníku 2010 a osmasedmdesát z roku 2009.

Byť bude většina vystavených bílých vín v kategorii suchá, ochuzené nezůstanou chuťové buňky lidí, kteří mají raději sladší vzorky.

„Na Valtické vinné trhy jezdím kvůli kamarádům a příjemné atmosféře. A samozřejmě mě tam láká spousta dobrého vína, které můžeme ochutnat," svěřil se Jan Hodonský z Břeclavi.

„Valtické vinné trhy mají každoročně nezapomenutelnou atmosféru. Což je kombinace několika faktorů," nastínil Šťastný. Lidé podle něj ochutnají nejlepší moravská, slovenská, rakouská a další vína, prohlédnou si prostory valtického zámku a mají špičkovou náladu.

Ne každého ale láká ochutnávka vín v tak velkém počtu lidí. Například Bronislav Hromada z Břeclavi si vinné trhy klidně nechá ujít. „Raději si zajdu na ochutnávku do Salonu vín. Ale pro vinaře jsou Valtické vinné trhy skvělá možnost, jak se zviditelnit a získat nějaké ocenění, což jim zvýší prodej vína," nechal se slyšet a dodal: „Ale já spíš preferuji prohlídku Salonu vín a dám i na doporučení od vinařů. Tam není problém koupit láhev vína a pak si ho v klidu vychutnat," zamyslel se.