Černý se připojil ke třem desítkám dalších moravských umělců, kteří se společně podepsali pod prohlášení Dvě věty: Kroj je pro Moravana jeho šlechtický erb! Když volíme Karla Schwarzenberga, je to, jako bychom volili sami sebe.

Za nápadem stojí brněnský režisér Břetislav Rychlík.  „Dvě věty jsme vytvořili společně se spisovatelem a valašským rodákem Ludvíkem Vaculíkem po prvním kole volby. Zdálo se, že  na Moravě převažují levicové hlasy. Oslovili jsme proto legendární osobnosti lidové kultury, lidi, kteří ctí tradice a udržují moravského ducha, jestli mohou lidem vzkázat, že podporují Karla Schwarzenberga," objasnil Rychlík.

Rychlík také připomněl, že ministr zahraničí je věřící katolík, což může být důležitý argument pro početnou skupinu moravských voličů KDU-ČSL. „V Jihomoravském kraji uspěla lidovecká kandidátka Zuzana Roithová, která vyjádřila podporu Schwarzenbergovi. Ten může díky lidoveckým voličům uspět také v obcích, kde v prvním kole vyhrál Zeman," sdělil politolog Lubomír Kopeček.

Mezi Schwarzenbergovy podporovatele patří i člen cimbálové muziky Jura Petrů z Kyjova na Hodonínsku. „Ke Dvěma větám jsem se připojil, protože jsem Karla poznal blíž a považuji ho za dobrého člověka," podotkl Petrů.

Opačného kandidáta prosazuje před druhým kolem prezidentské volby valašská folklorní zpěvačka Jarmila Šuláková. Hlas dá Zemanovi. Jeho podporovatelé z řad umělců však zatím žádné společné prohlášení nevytvořili. „Každý volí, koho chce. Že jsme se domluvili, to je nějaká fáma," říká Jarmila Šuláková. Zemana si vybrala, protože je jí sympatický. „Má takové zdravé valašské názory," vysvětlila svoji volbu zpěvačka.

Stejného kandidáta podpoří také člen dvorní valašské kapely Fleret Zdeněk Hrachový, se kterým Šuláková často vystupuje.
Podle svých slov proti Schwarzenbergovi nic zásadního nemá, jen se obává, že může fungovat jako prodloužená ruka ministra financí Miroslava Kalouska. „Volím  Zemana, už dávno mě přesvědčil o své politice slušnosti," potvrdil Hrachový.

Dvě věty

Kroj je pro Moravana jeho šlechtický erb! Když volíme Karla Schwarzenberga, je to, jako bychom volili sami sebe.

Schwarzenberga podporují například:
Břetislav Rychlík, Jožka Černý, Jiří Pavlica

Zemana podporují například:
Jarmila Šuláková, Zdeněk Hrachový