Jen velmi tiše bude v příštích pěti letech znít hlas jižní Moravy v Evropském parlamentu. Pokud vůbec. Kandidáty z jižní Moravy totiž politické strany umístily na místa spíše nevolitelná. Překvapit ale ještě mohou lidovci, zelení nebo hnutí Úsvit. Ti ještě pořadí kandidátů do voleb konaných 23. a 24. května nezveřejnili.

Překvapivě nízko na kandidátce sociální demokracie skončila současná jediná jihomoravská europoslankyně Zuzana Brzobohatá. Je až sedmá. „Teď máme v evropském parlamentu sedm poslanců. Věřím, že tento počet obhájíme," komentovala svůj propad Brzobohatá. V roce 2009 byla na pátém místě.

Kandidáti(první jméno je lídr, druhé nejlépe umístěný kandidát z jižní Moravy)

ČSSD
Jan Keller
Zuzana Brzobohatá (7)

ANO 2011
Pavel Telička
nezveřejnili

TOP 09
Luděk Niedermayer
Bohumil Straka (9)

ODS
Jan Zahradil
Aleš Musil (5)

KDU-ČSL
Pavel Svoboda
Petr Hladík (není známo)

KSČM
Kateřina Konečná
Dagmar Švandová (9)

SZ
rozhodnou v neděli

Podle jihomoravského předsedy strany Zdeňka Dufka ovšem umístění Brzobohaté neodpovídá významu a síle jihomoravské organizace strany. „Odvedla kus práce. A byla i pokladní celé frakce. Na druhou stranu sociální demokracii tvoří víc krajských organizací. Máme předsedu vlády a strany a předsedu poslaneckého klubu. Bohuslav Sobotka se to teď snažil vyvažovat," myslí si Dufek.

Brněnský politolog Lubomír Kopeček si myslí, že za umístěním Brzobohaté mohou být vnitrostranické boje o vliv. „Slova o vyvažování jsou spíše utěšování," poznamenal. Podle něj je sedmé místo spíše nevolitelné.

Z parlamentních stran postavila Jihomoravana nejvýše Občanská demokratická strana. Aleš Musil je na pátém místě. Jenže strana v posledních parlamentních volbách nebyla úspěšná. Pátá příčka tak k proniknutí do Evropského parlamentu nemusí stačit. „Umístění rozhodně beru jako úspěch. V minulých volbách tak vysoko nebyl nikdo. Tehdy jsme získali devět mandátů a i pro letošek jsem optimista," tvrdí Musil.

Mnohem hůře dopadli Jihomoravané u TOP 09. Jednička kandidátky Luděk Niedermayer se sice narodil a vystudoval v Brně, ale je pražským kandidátem. Nejvýše postavený je tak devátý Bohumil Straka. „Jako neúspěch to nevnímám. V první desítce jsou jen tři straníci. Kladli jsme důraz na nadstranické odborníky. Pro naši organizaci je úspěch, že máme kandidátů nejvíc. Celkem pět," řekl Straka.

Dodal, že věří v postup díky kroužkování. „Chci se zaměřit na komunitu, ve které se pohybuji. Tedy myslivce. Pokud mne budou kroužkovat, šance tu je," doufá Straka.

Ve vykroužkování své kandidátky Dagmar Švandové z devátého místa nahoru doufají také komunisté. „Pokud může kroužkování pomoci, vyzveme k tomu voliče," řekl jihomoravský předseda strany Miroslav Vlašín. Zároveň dodal, že umístění doposud neznámé asistentky bývalého europoslance Vladimíra Remka do desátého místa je úspěch.

Politolog Kopeček je ke kroužkování skeptický. „V případě, že je celá republika jeden obvod, by bylo potřeba velmi mnoho hlasů. Stává se tak jen ojediněle," upozornil.

Nejlépe devátý může být také jihomoravský kandidát vládního hnutí Ano. V osmičce zveřejněných jmen totiž chybí. Do konce týdne má být situace jasnější. „Umístění našich kandidátů mohlo být lepší. Ale pragmaticky musím přiznat, že jsme neměli kandidáty se zkušenostmi na první místa," řekl jihomoravský předseda hnutí Bohuslav Chalupa.

Podle politologa Kopečka je těžké odhadovat, zda špatné umístění jihomoravských kandidátů poukazuje na malý význam kraje. „Máme čtrnáct krajů a jedenadvacet míst na kandidátce. Není žádoucí ani prakticky možné sestavit kandidátku podle územního klíče. Strany vybírají spíš lidi s kvalifikací pro práci v Evropě," podotkl politolog.

Jihomoravany mohou do evropského parlamentu dostat ještě hnutí Úsvit, které má kandidátní listinu zveřejnit dnes, nebo zelení. Ti slibují umístění ekologa Mojmíra Vlašína na velmi vysokém místě. Jak to bude s jihomoravskými kandidáty, řeší nyní lidovci. David Macek z rodinných důvodů odstoupil ze čtvrtého místa. Organizace jej chce nahradit Petrem Hladíkem. Musí to ale schválit celostátní vedení.