Netradičnímu koníčku se věnuje Matějka již delší dobu. „Dřív jsem dělal spíše modely, jako plachetnici, tank, letadlo či samurajský meč. Jednou při hře kulečníku v místním hostinci mě napadlo, proč si neudělat svůj vlastní. Zkusil jsem slepit kousek trámu a pak už to šlo samo," vypráví výrobce unikátního kousku.

Téměř mravenčí práce vyžadovala především trpělivost. Přesto jej nikdy nenapadlo vzdát to. „Mám rád klid a tohle byl vlastně můj způsob relaxace," říká muž.

K „PROFI" JEN KOUSEK

Při tvorbě sází hlavně na svoji fantazii. „Nebaví mě dělat něco podle předlohy či návodu. Všechny moje kousky, ať už je to korbel, soudek, plachetnice, nebo cokoliv jiného, vytvořím tak, jak si to právě namyslím," popisuje čerstvý držitel rekordu.

Stůl ze zápalek je po dokončení plně funkční, hrát na něm budou prozatím v Novém Přerově. „Myslel jsem si, že bude splňovat podmínky pro profesionální hru, ale budu muset bohužel udělat ještě nějaké úpravy, jako například silnější desku. S tím souvisí také následné zkrácení nohou, protože nabude výška stolu a tak dále. Ale to všechno až do budoucna, protože je to další velká investice," zmiňuje Přerovan.

Od tvoření takových rozměrů si chce dát nyní pauzu. „Nic podobného v nejbližší době nechystám. To bych musel stůl hodně dobře prodat, abych se do něčeho podobného pustil. Ke kulečníku už jsem udělal jedno tágo, tak teď dělám ještě jedno. Pak už na něm budeme jenom hrát," plánuje Zdeněk Matějka.