VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabijačky ničí přísné normy. A ve školní kuchyni nejsou vhodné, zní ze Šaratic

Vyškovsko – Jediné místo, kde by mohli v Šaraticích pořádat vesnickou zabijačku, je podle starosty Karla Kaloudy snad jen školní kuchyně. A to se, jak poukazuje, zrovna moc nehodí. Čerstvý ovar nebo tlačenku přímo vytažené z kotle si tak Šaratičtí ani letos nekoupí. Stejně jako řada dalších přestala obec kvůli stále přísnějším hygienickým pravidlům zhruba před třemi lety veřejnou zabijačku pořádat.

19.11.2015
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Dušan Póč

„Celý personál, který se na ní podílel, musel mít zdravotnický průkaz. To jsme splňovali. Pak ale také platilo, že s masem museli řezníci manipulovat jen v prostoru, jak stanovovaly podmínky. Což u nás splňuje asi pouze školní kuchyně a dělat zabijačku tam není vhodné," vysvětlil starosta Šaratic Karel Kalouda.

Pravidla, jak je popsal, nicméně fungovala i v době, kdy ještě zabijačky pořádali. Kontroly prý ale nebývaly tak časté. „Nikdo to moc neřešil. Až později začala média informovat o pokutování řezníků za nesprávné zacházení s masem. Začali jsme se proto o pravidla zajímat víc a zjistili jsme, že bychom nevyhověli," objasnil Kalouda.

Že nastavené normy práci ztěžují, potvrzují samotní řezníci. „Je to riziko, protože platí, že zvíře je nutné zabít za určitých podmínek a pak s ním podle určitých podmínek pracovat. Pokuty při nedodržení předpisů jsou od pěti tisíc až do pěti milionů korun," komentoval bučovický řezník Josef Milošic.

I on zabijačky přestal dělat. S nastavenými podmínkami však přesto souhlasí. „Ti, kteří prodávají maso v kamenných obchodech, musí rovněž dodržovat pravidla. Navíc přece není možné prodávat maso na obecní zabijačce, aniž by byl dodržený zákon. Jsem určitě pro rušení nahodilých akcí, při nichž si nikdo neláme hlavu s předpisy, " dodal Milošic.

Zabijačky podléhají kontrole hygienické stanice a dohlíží na ně i Státní veterinární správa. Pracovníci hygieny hlídají například zpracování pokrmů, veterina pak má na starost veškerou práci s masem, která zpracování předchází. „Dozorujeme původ syrového masa, skladování a v neposlední řadě zdravotní nezávadnost nezpracovaného syrového masa a podobně," popsal ředitel krajského odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Josef Velecký s tím, že definici zabijačky nebo obecní zabijačky legislativa nezná.

Často se podle něj pojem zaměňuje za vepřové nebo zabijačkové hody. „Pokud někdo chce uspořádat například obecní vepřové hody, výrobky musejí pocházet z masa zvířete, které bylo poražené na schválených jatkách a veterinárně vyšetřené. Spotřebitelům ho prodejce může nabízet jen v rámci veřejného stravování," vysvětlil Velecký.

Právě kvůli složitým podmínkám se na veterinární správu obrátili například zástupci Holubic. „Od pořádání zabijačky nehodláme ustoupit. Z hlediska hygieny by mělo být všechno v pořádku. Ještě ale budeme celou akci konzultovat s krajskou veterinární správou, která nám řekne, jak splnit to, co musíme," sdělil starosta Holubic Stanislav Přibyl.

Právě tam mají zkušenost i s kontrolou na základě anonymního udání. „Nešlo ale o obecní zabijačku, pořádala ji zájmová skupina. Ukázalo se však, že bylo vše v pořádku," vzpomínal Přibyl.

Že nedělají kontroly pouze namátkově, ale i na základě upozornění spotřebitelů, Velecký potvrdil. „Máme povinnost prošetřit každé oznámení. Namátkově pak kontrolujeme domácí porážky skotu mladšího čtyřiadvaceti měsíců. Na jatkách pak děláme dozor před porážkou i po ní," přiblížil Velecký.

PAVLÍNA VÁŽANOVÁ

Autor: Redakce

19.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Radim Schwab.

Papež i Lazar. V jediném představení ztvární herec Schwab neuvěřitelných 25 rolí

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

AKTUALIZOVÁNO

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Brno /ANKETA/ – Sedmkrát se letos rozzáří nebe nad Brnem různobarevnými ohňostroji. Na přelomu května a června se i letos uskuteční festival ohňostrojů Ignis Brunensis. Letošní ročník je jubilejní, dvacátý. Pořadatelé proto připravili na přehradě letos až pět ohňostrojných show. Nově tam bude v době přehlídky i hudební festival.

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies