VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zájem o výlovy mezi Jihomoravany roste. Pořadatelé školákům vypráví o rybách

Jižní Morava – Kapr načerno nebo rybí polévka. Na mnoha jihomoravských stolech se v následujících týdnech objeví tyto pochoutky. V kraji totiž začíná sezona výlovů, které každoročně přilákají desetitisíce návštěvníků. Nejoblíbenější ryba je kapr. Množství úlovků letos dosáhne jen na průměr.

27.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Dagmar Sedláčková

V listopadu třeba lidé mohou zamířit k rybníku u Popůvek na Brněnsku. „Účast na výlovu je rok od roku větší. Stále ale dokážeme poptávku zájemců uspokojit. Loni jsme třeba vylovili kolem sta metráků ryb," vyčíslil organizátor výlovu Jiří Štoček. Ceny ryb v Popůvkách nestanovili, Štoček ale slíbil, že budou podobné jako loni.

Podobné jako minulý rok má být i množství ryb. Rybáři čekají průměrnou sezonu. „Měli bychom vylovit asi 260 tun kaprů a dvacet až třicet tun tolstolobika," informoval například Martin Kozlík, který má na starosti výlovy rybníka poblíž Jaroslavic na Znojemsku.

Právě tam zamíří i tisíce dětí ze základních či mateřských škol ze Znojemska. „Zkušený rybář dětem vypráví o výlovu i o rybách. Čekáme, že za týden k nám zavítá asi dva tisíce školáků," poznamenal Kozlík.

Na výlov se chystá třeba i Brňanka Hana Viktorová s rodinou. „Pravidelně vyrážíme na výlov rybníka Vrkoč na Brněnsku. Dětem, které jsou ještě malé, je ryb líto, tak s námi nechodí. Ale já už se těším, až si zase nakoupím suroviny na vaření," svěřila se žena.

Výlovy jsou spojené i s programem pro návštěvníky, na většině pak lidem ve stáncích kromě čerstvých ryb prodají také různá hotová jídla. Bude to tak i u rybníka Na Ohrazdě v Býkovicích na Blanensku. „Příchozí tady najdou bohaté občerstvení, uzené ryby, rybí polévku nebo guláš," pozval za pořadatele Vladislav Randula.

I on potvrdil, že je v posledních letech zájem lidí o výlovy stále větší. „V Býkovicích mají v posledních letech úspěch. Loni přišlo asi pět set lidí," dodal Randula.

Výlov rybníka Vrkoč na Brněnsku přiláká vždycky desetitisíce návštěvníků. „Loni za tři dny přišlo asi šedesát tisíc lidí. Museli jsme dokonce rozšiřovat plochy k parkování. Víc zájemců by se sem už zřejmě ani nevešlo," zdůraznil obchodní náměstek pořádajícího Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek. Očekává, že letos vyloví asi 335 tun ryb.

Na Vyškovsku jsou naopak výlovy slabé. „Aktuálně nemáme prakticky žádný větší chovný rybník, který by se vyplatil. Ryb je málo a chov bychom museli dotovat, což se nám nevyplatí," informoval předseda rybářského svazu na Vyškovsku Radoslav Kotík. Stejná situace je podle něj i v přilehlých revírech.

Dva velké rybníky, Jejkal na Znojemsku a jedovnický Olšovec na Blanensku, už rybáři vylovili tento víkend. Ceny tam byly stejné jako v loňském roce.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ REDAKCE

Výlov rybníka? Dřina v bahně a také legrace

Blanensko – Rum, oheň, guláš. Několikrát za den zatáhnout síť a pak zase do tepla za kamarády. Tak vidí výlov spousta lidí, kteří se tlačí ve frontě před káděmi a reptají, že kapři jsou zas dražší než před rokem. Podle Josefa Kocmana, šéfa výlovu na největším rybníku Blanenska, jedovnickém Olšovci, je to však hlavně tvrdá dřina. Ve vodě, blátě, dešti i na mrazu. „Samozřejmě rum a oheň k výlovu patří. Ale jsou to okrajové záležitosti. V prvé řadě se musíme postarat o ryby a spokojenost zákazníků. Je to vyvrcholení naší celoroční práce," říká šedesátiletý muž.

Ví přesně, o čem mluví. V partě rybářů, kteří sloví rybník Olšovec, je už dvaačtyřicet let. „Začínal jsem v osmnácti jako obyčejný šlapač bahna a pomáhal tahat sítě. Tím si musejí projít všichni nováčci. Klíčová je ale dobrá parta. Jednotlivec při výlovu nic neznamená," zdůrazňuje rybář.

Na výlov se Jedovničtí chystají už tři týdny předem, kdy začnou Olšovec pozvolna vypouštět. V rybářské hantýrce se tomu říká, že se rybník strojí. V den výlovu je pak nástup na hrázi v šest hodin ráno, kdy se rozděluje práce. „Na lodích vyjedeme na konec loviště, kde rozprostřeme síť. Část lovné čety jde bahnem a táhne ji. Parťáci na lodích ji tlačí a přidržují u dna. Když dojedeme na začátek loviště, jdou první z vody dravé ryby. Candáti a štiky, protože jsou nejchoulostivější," popisuje práci rybářů při výlovu Kocman.

Pak nastává takzvané brakování, třídění ryb do kádí, odkud putují na stánky s váhami. Při práci jedovničtí rybáři podle Kocmana nepoužívají moderní techniku. „Nemáme mechanické kesery nebo jinou techniku. Všechno děláme postaru a rukama. Je to dřina, ale krásná. I když někdy nám počasí nepřeje, prší nebo mrzne. Chlapi jsou na to zvyklí. Výlov se musí dělat na podzim, protože ryba je v chladné vodě klidnější, a navíc tam má víc kyslíku. V létě by kapři lekli dřív, než bychom je vytáhli ze sítě," vysvětluje rybář.

Sítě zatáhnou Jedovničtí v den výlovu dvakrát až třikrát. A druhý den je čeká stejná porce práce. Při výlovu si však najdou čas i na trochu legrace. Je to pasování nováčků na rybáře. „Po zhruba čtyřech pěti letech, kdy nováček v naší partě pomáhá při výlovech, ho pasujeme na rybáře. Strčíme jej do kádě, aby se napil vody, zadek mu pocákáme bahnem a slavnostně ho poplácáme. A přečteme slavnostní řeč. Prošli si tím všichni a je to takový starý rybářský rituál," usmívá se Kocman.

Ryby, které Jedovničtí neprodají při výlovu, nabízejí před Vánocemi v okolních městech a obcích. „Spousta lidí ryby nejí, protože mají kosti. Někdo zase říká, že kapr smrdí bahnem. Není to pravda. Problém je většinou v přípravě ryby. Když se to umí, je kapr lahůdka," brání tradiční rybu nadšenec.

JAN CHARVÁT

Autor: Eliška Gáfriková, Redakce, Jan Charvát

27.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář.
3

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Brno – Na úterním dopoledním tréninku fotbalové Zbrojovky čekala Richarda Dostálka blesková změna, protože jej po pondělním odvolání Svatopluka Habance najednou vedl společně s Lukášem Přerostem jako jeden z dvojice hlavních koučů. „Pracujeme na tom, abychom změnili psychiku hráčů, tomu jsou tréninky uzpůsobené,“ popisuje třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Němec se těší do Norska a vtipkuje: Budu jen jako člen stáda

Brno – Výjezdů k zápasům do zahraničí si v kariéře zatím příliš neužil. Nyní se útočník brněnské Komety Vojtěch Němec vydal s týmem do Skandinávie. Brňany čekají první duely v letošním ročníku Ligy mistrů, ve čtvrtek s norským Stavangerem a v sobotu s Kuopiem. „Určitě to bude kvalitní příprava do extraligové sezony a užiju si to,“ prohlásil jedenatřicetiletý forvard.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Na dálnici D2 narazil kamion do svodidel. Vyteklo z něj 400 litrů nafty

Brno – Zasypávat uniklou a přečerpávat zbývající naftu museli hasiči u nehody, která se stala krátce po polední na prvním kilometru dálnice D2 ve směru na Břeclav. „Při našem příjezdu bylo na dálnici rozlitých asi sto litrů nafty. Proraženou nádrž jsme se snažili ucpat, ale celkem z ní uniklo 400 litrů,˝ popsal zásah mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení