Vedení kraje v čele se sociálním demokratem Michalem Haškem přislíbilo schválit významný dokument ještě před koncem volebního období. „Na řádné zastupitelstvo nejsou připravené dokumenty ani jsme nepředpokládali, že by se to mohlo stihnout. Dohodli jsme se, že svoláme mimořádné zastupitelstvo pátého října," sdělil náměstek hejtmana Roman Celý. To je dva dny před volbami.

Co je ZÚR?∙ dokument, který určuje, kudy v kraji povedou například silnice nebo biokoridory
∙ detailně ho rozpracovávají územní plány měst a obcí

Kraj teprve ve středu ukončil veřejné projednávání zásad. „Máme už k dispozici všechna stanoviska, dohody s ministerstvy včetně ministerstva životního prostředí a na základě toho je můžeme v zastupitelstvu projednat," uvedl hejtman Michal Hašek. Připomínek na krajský úřad dorazilo více než tisíc, některé se ale opakovaly. Do dokumentu jich úředníci zařadili 131.

Vedení kraje získá podporu i u opozice. Přislíbil ji třeba šéf občanských demokratů Jiří Crha.

Hlasování na poslední chvíli ale kritizovali někteří kandidáti na hejtmana. „Jsem jednoznačně proti. Je totiž pravděpodobné, že se proti dokumentu budou bránit i soudně některé místní spolky. Spory by tak měl řešit ten, kdo jej schválil. Ne noví zastupitelé, kteří se pod dokumentem nepodepsali," kritizoval lídr zelených a Pirátů Jiří Hlavenka. Připomněl tak situaci z roku 2012, kdy schválený dokument shodil Nejvyšší správní soud.

Proti hlasování na poslední chvíli jsou i vedení některých jihomoravských obcí. Za nekorektní ho označil starosta Dolních Dunajovic na Břeclavsku Josef Hasník. „To, že o tak významném dokumentu hlasují až na posledním zastupitelstvu, je hysterická reakce. Kdyby byl dokument zpracovaný tak kvalitně, jak pan hejtman tvrdí, klidně to mohli novému zastupitelstvu přenechat," řekl. Dolnodunajovičtí dlouhodobě bojují proti prodloužení dálnice z Pohořelic směrem na Mikulov.

Podle politologa z Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka hejtman nahrává svým kritikům, kteří na něj před volbami útočí. „Nepřekvapilo by mě, kdyby toho třeba hnutí ANO i další strany využili při kampani," komentoval.