Je to rodinná záležitost. V roce 1980 opravoval vzácnou fontánu u lednického zámku Vítězslav Martinák. O více než třicet let později se úkolu zhostil jeho syn Jindřich Martinák. Restaurátor z Uherského Hradiště. Téměř čtyři sta let stará kašna byla za ta léta ve špatném stavu. Hlavně kvůli vodě přivedené z Dyje.

„V současné době se dává dohromady systém, který bude pohánět vodu. Ta bude nově pitná. Původní přívod byl ze starých závlah. Chyběl filtr, čištění, nedalo se to regulovat," popsala kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Právě voda z řeky v olověných trubkách způsobila zanešení barokní památky. „Železo bylo zkorodované, kašna byla oblepená řasami," vylíčila Holásková. Právě kvůli řasám správa parku přišla s řešením, že vytvoří nové rozvody a v kašně bude cirkulovat pitná voda.

Sponzorský dar zajistil demontáž kašny, která putovala do restaurátorské dílny. Jenže pak peníze došly a tak bylo nutné hledat v jiných zdrojích. Povedlo se. Rekonstrukce vyšla na více než milion korun.

Restaurátor, který zakázku získal, musel vysekat pět nových částí. „Jsou z kamene přivezeného z Rakouska," uvedl Martinák. Na fontáně chyběly dvě mušle, které musel vyrobit. Pracoval podle původních záznamů svého otce, který kašnu opravoval o třicet let dříve.

Upravená voda

Voda, který tam bude cirkulovat, se bude kvůli řasám i chemicky upravovat. „Původní rozvody byly v olověných trubkách. Ty někde praskly a sonda nebyla funkční. Při povodni to pak dovnitř natlačilo i bahno. Rozvody se musí každoročně vyčistit," poznamenal restaurátor.

Kašna v lednickém parku měla zajímavý osud. Vznikla pravděpodobně v roce 1635. Jejími autory byli Giovanni Giacomo Tencalla a Pietro Materna. Původně stála v jiné části zámeckého parku směrem k minaretu. Pak se stěhovala za skleník mezi sochy lva a psa. Konstrukce však byla příliš těžká, a tak napotřetí zamířila do francouzské části parku. Tam je dodnes. Slavnostní spuštění fontány plánuje správa zámku na devátého června.

Holásková doufá, že se k ní budou turisté chovat slušně. Pokud ji vandalové poškodí, bude muset být oplocená.

O pár desítek metrů dál, na lednickém náměstí, stojí další kašna. Voda z ní ale nevytryskla už léta. Je podstatně mladší, zřejmě z konce devatenáctého století.

„Přívod vody už neexistuje. Před lety jsme učinili pokus tam vodu dopravit," sdělil lednický starosta Libor Kabát.

Obec vyčistila studnu v rohu náměstí, čerpadlem přivedla vodu do kašny a vytvořila odtok pro vodu. „Problémem je, že jsou v kašně olověné rozvody. Jsou za ty roky zarostlé a průtok vody je malý. Teče malým pramínkem," vylíčil Kabát.

Úpravy, ke kterým obec přistoupila, však byly trnem v oku památkovému dozoru. Musely být proto odstraněné. Podle starosty je vše nachystané, opravit ale potřebují vnitřní rozvody, což bude stát další peníze. Nepraktické jsou podle něj tři zahloubené mušle umístěné v různé výšce. Zanáší se vodou a různým nepořádkem.