Ve funkci náměstka hejtmana pro majetek a dopravu nahradí Zdeňka Pavlík předseda krajského výkonného klubu strany Roman Hanák. Ten je ve funkci teprve od letošního listopadu. „Na místo radních Jaroslava Parolka a Jiřího Jandy nastoupí Petr Šelepa a Igor Chlup," informoval hejtman Hašek.

Podle hejtmana radní odstupují kvůli tomu, že příští rok v říjnu neplánují znovu kandidovat do jihomoravského zastupitelstva. „Chceme podpořit ty, kdo budou v příštím roce kandidovat, aby se otrkali. Také chceme radu posílit o lidi z okresů. V dvaašedesáti letech se už těším na odpočinek. Letošní rok pro mě byl hektický, protože jsme opravovali hodně cest," prohlásil končící náměstek Pavlík.

Na jeho místo má od prvního února nastoupit Roman Hanák. „Naším soupeřem nejsou lidé uvnitř, ale populistické hnutí ANO, se kterým budeme soutěžit v krajských volbách," sdělil Hanák.

Jako radní tak v únoru usedne do svého křesla Petr Šelepa z hodonínského okresu. Nyní vede kancelář premiéra Bohuslava Sobotky. Další nastupující radní je Igor Chlup z Břeclavi, který dělá asistenta poslanci Jiřímu Petrů. Loni se na veřejnost dostal rozhovor Chlupa a dalších břeclavských sociálních demokratů, ve kterém měli údajně řešit úpravu veřejných zakázek ve městě.

Podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka výměna možná signalizuje určité příměří mezi hejtmanem Haškem a předsedou vlády Sobotkou. „Strana má určité tendence zviditelnit lidi, kteří se za rok objeví na kandidátkách. Ve vládě bývají rok před volbami vyměněni neoblíbení ministři," poukázal Kopeček.

Haška už krajský výbor podpořil jako jedničku na krajskou kandidátku. „Premiér Sobotka nebude hejtmanovi bránit v kandidatuře. Záleží nám na podpoře okresů. O nástupcích jsme se domlouvali už delší dobu. Chceme nové radní lidem představit a připravit je na zastávání úřadu," vysvětlil břeclavský poslanec Petrů.

Před rokem sociální demokraté udělali ve vedení kraje podobnou změnu, když z náměstka hejtmana Václava Božka udělali pouze radního a na jeho místo přišel Marek Šlapal.