Poslanecká sněmovna zůstane i po předčasných volbách pánským klubem. V Jihomoravském kraji, podobně jako ve zbytku republiky, je žen na kandidátkách jen čtvrtina. A většinou na nevolitelných místech. Výjimkou je jen hnutí Změna nebo Strana zelených, které dodržují poměr žen a mužů padesát na padesát.

Podle Jany Smiggels Kavkové z Fóra 50 % je letos na kandidátkách méně žen než ve sněmovních volbách před třemi lety. „Bohužel jich nejen v Jihomoravském kraji ubylo a dostaly se na hůře volitelná místa. V roce 2010 to byl taky pokles, takže už to trvá dvoje volby po sobě. Vyvrací to argument o přirozeném vývoji, podle kterého by mělo žen v politice postupně přibývat. Strany nemají vůli je dávat na kandidátky," podotkla Kavková.

Svou roli letos podle odborníků sehrálo i to, že se jedná o volby předčasné. „Vše bylo narychlo a nominace se nedělaly odspodu, kdy by kandidáty vybíraly nominační sjezdy. U mnoha stran je jmenovalo jen krajské nebo celostátní vedení. Čím méně transparentní ten postup je, tím menší šanci ženy mají, protože nejsou součástí zákulisních dohod tolik jako muži," doplnila Kavková.

Výjimku v letošních volbách představuje Strana zelených a hnutí Změna. „Jako už tradičně máme kandidátku zipovou. Tedy seskládanou střídavě z mužů a žen," sdělil předseda brněnské Strany zelených Martin Ander.

Kavková potvrzuje, že rovnoměrné zastoupení obou pohlaví je u stran v České republice ojedinělé. „Strana zelených má vyrovnané kandidátky dlouhodobě. Spolu s hnutím Změna je rovnoprávnost součástí jejich programu a na kandidátkách se to odráží. V programu to má třeba i sociální demokracie, ale není to vidět. Z tradičních stran snad jedině občanští demokraté mají na kandidátkách tentokrát více žen. Ale to je tím, že jsou v krizi a v tomto vidí spásu. Pro muže navíc přestává být zajímavé jít do voleb za stranu, kterou pravděpodobně čeká nejhorší výsledek v historii a skončí v opozici," zdůraznila Kavková.

Některá sdružení vyzývají strany k zavedení kvót určujících minimální počet žen. „Jediné, co normy přinesou, je nasazení žen na nevolitelná místa. Je to spíš nástroj na jejich vyhánění. Nejlepší cesta je nepřemýšlet, jestli jde o muže, či ženu, a volit lidi se skutečně nejlepšími předpoklady pro tu práci. Pokud to tak strany udělají, vyjde jim rozložení přibližně půl na půl," uvedla jednička kandidátky hnutí Hlavu vzhůru volební blok Jana Volfová.

Jitka Seitlová je jihomoravskou jedničkou Strany zelených a má za sebou mnoholetou politickou kariéru. „Žen je podle mě v politice pořád stejně. Kolem osmi deseti procent, někdy to stoupne na patnáct, pak zase klesne. Číslo se už patnáct dvacet let moc nemění. Nejvíc žen bývalo po sametové revoluci v Občanském fóru," podotkla Seitlová.

Podle ní však ženy chybí zejména ve vrcholové politice. „Na úrovni malých obcí je ale spousta starostek. Tam, kde to nepřináší obrovskou moc. Tam, kde je hodně práce. Hlavně té s lidmi. Ženy obecně totiž mají větší vůli k tomu, aby skutečně pomáhaly a sloužily lidem. Myslím, že je strašná škoda, že v politice jich není více. Zdůraznila by se tak funkce politiky jako služby," dodala jednička zelených.

Fórum 50 % v Brně v týdnu uspořádalo diskuzi, které se účastnily nejvýše postavené političky na krajských kandidátkách. Z osmi žen přijala pozvání například právě Seitlová, ale také Daniela Ottová, která je až na dvanáctém místě kandidátky sociální demokracie.

Veronika Šprincová: Jsme na úrovni Uzbekistánu

Brno /ROZHOVOR/ - Přibližně pětina křesel v současné poslanecké sněmovně patří ženám. Situací se kromě političek zabývají i některá občanská sdružení. „Česká republika je na tom se zastoupením žen v politice stejně jako Eritrea nebo Uzbekistán," upozorňuje Veronika Šprincová ze společnosti Fórum 50 %.

Má být žen v politice podle vás víc?

Určitě. V zemi žije přibližně polovinu žen a polovina mužů. V politice se rozhoduje o životě nás všech. Je tedy nespravedlivé, aby ženy neměly rovnocenný podíl na moci a rozhodování.

Proč je přítomnost žen v politice důležitá?

Kromě rovného přístupu k rozhodování je prokázaná i souvislost mezi zastoupením žen v politice a mírou korupce. Více žen může znamenat obecně otevřenější a transparentnější systém, kde se zmenší prostor pro korupci.

Setkávají se ženy ve vrcholné politice s nějakými překážkami kvůli pohlaví?

Ano. Lidé stále nejsou zvyklí vnímat ženy jako pevnou součást politiky. Často to vede k tomu, že pokud udělá chybu konkrétní politička, začne zpochybňování přítomnosti žen v politice obecně.

Jak je na tom Česká republika v počtu vrcholných političek ve srovnání s jinými státy?

Je na jedenašedesátém místě spolu s Rovníkovou Guineou, Eritreou a Uzbekistánem. Německo je pětadvacáté, Rakousko pětatřicáté. Slováci jsou o čtrnáct příček za námi.

Jak na voliče působí, když se ženy objeví na prvních příčkách kandidátek?

Z dostupných výzkumů vyplývá, že pohlaví kandidujících není pro voliče nijak významný faktor při rozhodování, komu dát hlas.

Je společnost připravená například na to, aby zemi vedla premiérka?

Nevidím jediný důvod, proč by nebyla. Ženy tvoří většinu absolventů vysokých škol. Prosazují se napříč různými obory. Představa, že by žena nemohla být v čele státu, je zcela absurdní.

Ptejte se mužů na auto, radí Volfová

Jižní Morava - Ty chceš být politička? A co tvoje dítě? Na tuto otázku radí Jana Volfová břitkou odpověď: A co tvoje auto? Ženy mají podle ní pro úspěch v politice stejné předpoklady jako muži. Ovšem víc se na to nadřou. Roky se snaží podpořit ženy-političky v boji o vyšší příčky na kandidátkách.

Politickou kariéru začínala v sociální demokracii. „Strana má sice kvóty na počet žen, ale političky se pohybují u konce kandidátek. Jsem ráda, že teď jsem ve straně, která má lídryně i ve dvou dalších krajích," podotýká Volfová, která na jihu Moravy vede kandidátku Hlavu vzhůru.

Z počátku kariéry byla pro kvóty. „Jenže jediné, co přinesly, je to, že se ženy nasazují na nevolitelná místa. Nejlepší cesta je nepřemýšlet, jestli jde o muže, či ženu, a vybírat lidi se skutečně nejlepšími předpoklady pro tu práci. Pokud to tak strany udělají, vyjde jim rozložení přibližně padesát na padesát," říká politička.

Ona sama nemá s prosazováním svých názorů mezi muži problémy. „Moc si ke mně nedovolí. Je to mojí životní výhodou a zároveň nevýhodou, že mám postavu, jakou mám. U nás se říká, že nejvyšší stranický trest je obejmout Volfovou," vtipkuje žena, která je členkou Suverenity bloku Jany Bobošíkové.

O hlavní představitelce své mateřské strany mluví s úctou. „Je to skvělá ekonomka, která zvládá řídit rodinný podnik. Někteří o ní tvrdí, že je arogantní, ale není to pravda," zdůrazňuje Volfová. A hned dodává, že stejně jako Bobošíková, i ona doma pere a žehlí. Je přesvědčená, že politická kariéra se s rodinou dá skloubit, pokud má žena partnera do nepohody.

Muži jsou podle ní v zajetí komplexů. „Ví, že se ve svém původním povolání, pokud kdy nějaké měli, vůbec neuplatní, a proto se o politické funkce tolik bijí. Na vyšší funkce vždycky upřednostní sami sebe, protože mají pocit, že musí uživit rodinu," dodává Volfová.