Změny na železnicích do příštího roku vychází vstříc hlavně školákům. Z Brna do Blanska vyjede každý všední den jeden vlak linky S2 navíc už ve tři čtvrtě na tři odpoledne. „Začíná odpolední špička. Navíc se dlouhodobě snažíme na všech hlavních linkách ve směru Blansko, Tišnov a Hrušovany u Brna zaručit patnáctiminutové intervaly odjezdů, čehož jsme tímto na této lince docílili," zmínil za Kordis, jenž má na starosti právě regionální dopravu, Květoslav Havlík.

Linka S3 mezi Tišnovem a Břeclaví posílí o jeden vlak mezi Brnem a Hrušovany před druhou hodinou odpoledne. Po osmé ráno navíc ve směru do Brna zastaví nově i v Kuřimi. „V některých případech došlo k drobným úpravám a minutovým posunům," upozornila na drobnosti mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Průměrně státní dopravce vypraví na jihomoravské koleje třináct set regionálních spojů týdně. Ročně tak po jižní Moravě vlaky najezdí asi devět milionů kilometrů.

Nemalé změny čekají i cestující v autobusech v kraji. Mezi ty největší již od čtvrtka patří znovuobnovení spojení mezi Lednicí a Podivínem na Břeclavsku kvůli ukončení oprav silnice. „Výhoda je, že najednou zmizeli ti, kteří nás kritizovali, že je spojení s Lednicí uzavřené v turistické sezoně. Přibylo těch, kteří si zvykli na klid, a teď jim návrat velmi rušné dopravy vadí," poznamenal podivínský starosta Stanislav Machovský.

VEČERNÍ SPOJE? CHYBÍ

Změny přibudou i u dalších autobusů, a to především v jejich ranních časech, kdy lidé míří za prací do větších měst. „Víc než posílení časů v odpoledních hodinách bych ocenila posílení ve večerních hodinách hlavně o víkendu. Třeba kolem desáté nebo jedenácté večer. Když se v Brně zdržím déle, v současnosti třeba kvůli adventním trhům, je nemilé čekat třeba i hodinu na autobus," zhodnotila Aneta Nekorancová, která dojíždí do Rosic na Brněnsku.

Kvůli poptávce cestujících ale přibude třeba vlak po jedenácté večer v sobotu z Brna do Nemotic na Vyškovsku.

Změny od 11. prosince v dopravě v kraji
VLAKY
- na lince S2 Brno Letovice přidají dráhy nový vlak z Brna ve 14.44 do Blanska. Z Blanska v 17.10 pojede vlak až do Rájce-Jestřebí.
- na lince S3 Břeclav - Brno - Tišnov - Níhov přidají dráhy pár vlaků z Brna ve 13.54 do Hrušovan u Brna a zpět. Dále jeden pár vlaků pojede z Tišnova do Kuřimi v 8.13.
- na lince R56 přibude v pracovní dny spěšný vlak Nesovice – Brno v 6.33.
- na lince S6 přibude v sobotu vlak Nesovice – Brno v 8.20 a dále v pracovní dny a v sobotu vlak z Brna 23.10 do Nemotic. Upraví se i časy odjezdů navazujícího spojení k poliklinice ve Slavkově u Brna, Němčan a Hodějic.
- na lince S8 Břeclav Mikulov jsou nová sobotní spojení umožňující pozdější návrat z Mikulovska a Lednice do Brna.

AUTOBUSY
- na linkách 701 a 702 z Brna do Pozořic a Mokré-Horákova přibudou dalšího vozidla včetně možnosti přestupu na přípoje zejména u kruhového objezdu u Bedřichovic na linku 151 ve směru do Podolí a Šlapanic.
- první ranní spoj linky 402 z Popůvek pojede z Říčan do Brna v 6.30
- na lince 41 přibude nový spoj v pracovních dnech s odjezdem v 8.01 z Lelekovic do Brna.
- mezi Velkými Opatovicemi a Boskovicemi přibude nové ranní spojení v nepracovních dnech na lince 251
- z Kobylí do Klobouků u Brna vyrazí linka 551 už v 5.10
Další změny jsou uvedeny na stránkách www.idsjmk.cz