Kombajny už několik dní brázdí pole a na jihu Moravy zemědělci stihli sklidit asi šest procent obilovin. Podle odborníků bude úroda průměrná. Dařilo se pšenici a řepce, horší je situace s kukuřicí.

Sklizeň letos sice začala asi o dva týdny později, než v minulých letech, ale práce postupují rychle. „K uspíšení pomáhá suché a teplé počasí. Nejvíc v posledním týdnu pokročila sklizeň ozimého ječmene," uvedla ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Dana Večeřová. Na jihu Moravy už zemědělci sklidili přes dvě třetiny ozimého ječmene.

Kolik už sklidili
Podíl sklizených obilovin a řepky:

Pšenice ozimá - 4,75 %
Pšenice jarní - 0 %
Ječmen ozimý - 70,77 %
Ječmen jarní - 0,07 %
Žito - 7,77 %
Oves - 0 %
Tritikale - 3,56 %
Řepka - 19,4 %

Předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček upozornil, že úroda bude letos průměrná, ve srovnání s loňskou neúrodou si ale zemědělci polepší. „Vypadá to, že velmi dobré budou letos kvalita i výnos řepky a také potravinářské pšenice. Letos je oproti loňsku méně kukuřice," sdělil Hlaváček.

Že se urodilo dost pšenice potvrzuje i zemědělec František Hlaváč z Násedlovic na Hodonínsku. „Přinese to větší důraz na její kvalitu. Kdo bude nabízet méně kvalitní, těžko ji prodá," řekl.

Kvůli slušné úrodě pšenice v posledních týdnech klesá její cena. „Přímo letí dolů," dodal Hlaváček.