Podle státní zástupkyně měla Jelínková nemluvně bít a špatně krmit. „V době od října 2014 do března následujícího roku ho měla zvlášť surově bít a tím mu způsobit modřiny na obličeji, zádech a intimních místech. Vinou podávané nedostatečné a nevyvážené stravy měl také chlapec v uvedeném období ztratit téměř kilo a půl na váze,“ řekla soudu státní zástupkyně Regina Hlatká.

Obžalovaná vinu odmítla. „Snažila jsem se o dítě starat co nejlépe. Za celou dobu, co u mně chlapec byl, si ho matka vzala k sobě jen asi dvakrát na den či dva a pak ho zase vracela s tím, že se o něj nezvládá starat. Jinak si ho jen občas vzala na pár hodin,“ řekla senátu obžalovaná, která se často stará o několik dětí například vietnamských podnikatelů, většinou ale jen přes den.

Odmítla také, že by chlapce špatně krmila. „Pokud jde o modřiny, s těmi přicházel od matky a potom také začínal chodit, takže se stávalo, že upadl třeba na hračky a přitom si mohl udělat modřiny,“ uvedla při hlavním líčení Jelínková.

Matka tehdejšího nemluvněte vypověděla, že hlídání potřebovala kvůli tomu, že řešila problémy s prací a bydlením. „Hledala jsem práci i lepší bydlení. Žádat o sociální dávky jsem ale nešla. Zaměstnání jsem hledala i v Rakousku, kde jsem občas chodila pomáhat s úklidem. Syn se mnou v Rakousku bydlet nemohl, měla jsem moc malý byt,“ řekla soudu matka. Na dotaz soudce Miroslava Nahodila neochotně připustila, že pracovala také v nočním podniku u hranic. „Dělala jsem tam jen obsluhu,“ podotkla. Na další dotazy soudu připustila, že se ani nepokoušela žádat o sociální dávky a o existenci Dětského centra pečujícího o nejmenší děti podle svých slov nevěděla. Odmítla, že by chlapec přišel k modřinám, když byl u ní. Hlavní líčení bude pokračovat na podzim. „Odročili jsme je na říjen kvůli výslechu soudního znalce z oboru lékařství a také dětského praktického lékaře, ke kterému chlapec chodil na prohlídky,“ sdělil předseda senátu Miroslav Nahodil.