„Denně přišlo průměrně osmnáct set až dva tisíce lidí. Na konci září jsme tak evidovali o dvanáct tisíc návštěvníků víc než loni ke stejnému období. Vypadá to, že se letošní sezona zařadí k těm lepším. Nasvědčuje tomu i fakt, že se začíná zvedat návštěvnost právě mimo hlavní sezonu, tedy i když už není plně v provozu dinopark," sdělila za zoopark Dagmar Nepeřená.

Na číslech, která evidují, se nicméně nepodílí jen rodiny s dětmi z Vyškovska a dalších regionů, jako je Prostějovsko, Olomoucko, Kroměřížsko nebo Zlínsko. V poslední době v zooparku začali pozorovat další trend. Návštěvnost docela zvyšují i starší lidé. „Chodí si k nám užít zeleně a klidu," poznamenala Nepeřená.

Od příštího roku se navíc díky novince, kterou původně slibovali na letošek, nejen oni budou moci přesunout o tisíce kilometrů na jih. Vedení už se chystá podat žádost o stavební povolení na pavilon Austrálie. „Jeho dokončení je pro nás prioritou. Po získání povolení vybereme dodavatele, s pracemi chceme začít ještě letos," vzkázala.

Co se týká klokanů a andulek, které mají pavilon obývat, ty už mají předjednané. Odkud ale skutečně dorazí, začne zoopark řešit, až bude stavba hotová.

Novinky pro příští rok plánuje také vyškovský dinopark. I tam se návštěvnost podle mluvčího Marka Choulíka zvýšila. „Přesná čísla zatím nemáme. Přesto už nyní víme, že nárůst oproti loňsku činí něco mezi patnácti až dvaceti procenty. Sezona však ještě neskončila, v říjnu máme otevřeno o víkendech, přičemž páteční a sobotní večery patří nočním prohlídkám. Je dost možné, že půjde o jednu z nejlepších sezon, která kdy ve vyškovském dinoparku byla," zmínil Choulík s tím, že v té příští se příznivci druhohorních ještěrů můžou těšit na nový 4D film a další atrakce včetně nových modelů dinosaurů.

Víc návštěvníků nyní hlásí i z bošovické papouščí zoo, a to o dva tisíce. „Přilákali je noví papoušci, letos jsme pořídili patnáct nových druhů. Tři z nich se nám povedlo rozmnožit. V těchto dnech se nám pak podařil i odchov papoušíčka brýlatého, což je jeden z nejmenších papoušků na světě. Máme od něj šest mláďat," přiblížila provozovatelka zoo Hana Škrháková Pádková.

Ani v Bošovicích ještě sezona neskončila. Otevřeno budou mít do 20. listopadu. „O víkendu před Vánocemi pak ještě chystáme vánoční krmení. To chodí kolem dvou set lidí," podotkla.

Jakmile se brány zoo zavřou, provozovatelé se pustí do čištění voliér, přesunů papoušků a příprav na další sezonu včetně nákupu nových druhů. „I přes zimu mají papoušci volnost. Pokud není celodenní mráz, vypouštíme je ven, kde se můžou schovat do zimních ubikací," dodala Škrháková s tím, že znovu se zoo otevře 1. března.