Kvůli policejní akci musíme dočasně uzavřít vchod do nákupní galerie. Tato slova uslyšeli lidé, kteří v úterý kolem půl desáté dopoledne nakupovali v galerii Vaňkovka v Brně. Anonym totiž po telefonu tvrdil, že v okolí autobusového nádraží Zvonařka je bomba, která má vybuchnout. Oblast policisté na necelé dvě hodiny uzavřeli.

To zkomplikovalo život cestujícím. „Je pro mě velký problém, že mě nechtějí pustit na Zvonařku. Nemůžu se totiž dostat domů do Hodonína. Navíc tady není nikdo, kdo by nám řekl, o co jde a co máme dělat," stěžovala si Markéta Koplíková, která domů nakonec musela odjet vlakem.

Situace mohla být ještě horší. „Zavřené nádraží zkomplikovalo cestu několika desítkám lidí. Pokud by anonym bombu nahlásil ve špičce, bylo by to pro nás mnohem komplikovanější," podotkl zástupce ředitele společnosti Kordis Květoslav Havlík. Firma koordinuje dopravu v kraji.

Na rozdíl od autobusového nádraží, odkud kolemjdoucí policisté evakuovali, zůstali zaměstnanci Vaňkovky uvnitř budovy. „Policisté, kteří celou akci řídili, evakuaci galerie po zralé úvaze nenařídili. My jsme mezitím návštěvníky centra informovali, že průchod směrem ke Zvonařce je zavřený," dodal ředitel Vaňkovky Martin Kondrát. Zákazníci mohli z galerie odejít bočními dveřmi.

Zaměstnanci ale byli zmatení. „Policisté mi řekli, že mě nepustí dovnitř a že všichni zaměstnanci jsou venku. Oknem jsem ale viděla kolegyni, jak uvnitř normálně pracuje," popsala situaci zaměstnankyně galerie Zana Dzidzanovic.

Pachatele policisté chytili chvíli po otevření nádraží. „Při bleskové pátrací akci jsme v obchodním centru narazili na dvě podezřelé osoby. U jedné jsme našli i mobil, ze kterého anonym volal," informoval policejní mluvčí Pavel Šváb.

Najít pachatele podobných zločinů pomáhá policistům i mobilní operátor. „Po vyhodnocení situace policistům hned voláme, naše povinnost je poskytnout jim provozní a lokalizační data telefonního čísla," popsala mluvčí společnosti T-mobile Patricie Šedivá. Práci policistům usnadnilo, že anonym volal ze svého vlastního mobilu.

Za šíření poplašné zprávy mu hrozí až pětileté vězení, podobný zločin totiž podle policistů spáchal už v minulosti. „Jsem pro zpřísnění trestů pro člověka, který takovým způsobem zaměstná síly a prostředky policistů. Navíc bych ho nechal zaplatit i náklady akce," rozčílil se jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Podobných případů falešných telefonátů se za posledních pět let v Brně stalo nejméně patnáct. Nejčastěji anonymové hlásí bomby na Hlavním nádraží a náměstí Svobody. V březnu den po bombových útocích teroristů na letiště a metro v Bruselu čtyřiadvacetiletý recidivista zatelefonoval na záchranku a vyhrožoval výbuchem bomby na dispečinku v brněnských Bohunicích. Policisté ho dopadli. Chtěl v opilosti a pod vlivem léků zjistit, zda ho strážci zákona odhalí. K činu se přiznal.