Strážníci přitom původně na místo nemířili kvůli shromáždění. „Vyzval nás dispečink záchranky, abychom ověřili, zda jeden z členů početné skupiny neleží na zemi se zdravotními potížemi. Místo toho ale strážníci hned po příjezdu čelili vulgárním urážkám a čtyři nejaktivnější útočníci je začali tahat za uniformy a pokusili se je napadnout," popsal v pátek zákrok mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Na pomoc svým kolegům muselo dorazit dalších pět hlídek. Čtveřici opilých agresorů, mezi nimiž byli tři mladí muži a jednatřicetiletá žena, za pomocí donucovacích prostředků strážníci zafixovali čelem ke zdi a dva z nich spoutali. „Při zákroku museli strážníci použít i slzný sprej. Jeden z podezřelých se nezklidnil ani po opakovaných výzvách a protože nekontroloval své chování, převezli jsme ho na záchytku. Tam nadýchal bezmála dvě a půl promile," doplnil mluvčí.

Zdroj: Městská policie Brno

Zdroj: Městská policie Brno

V loňském roce strážníci čelili třiadvaceti útokům, které poté řešili republikové policisté s podezřením na trestný čin násilí proti úřední osobě. Oproti roku 2015 šlo o nárůst o devatenáct případů. Nárůst počtu útoků na hlídky je podle mluvčího Ghanema dán vysokou aktivitou strážníků v problematických oblastech, jako je Nádražní a Úzká ulice, Mendlovo náměstí nebo Stará osada.

Ilustrační fotografie.
Bezdomovce a prostitutky z centra už policisté nevykáží. Kvůli novele
Zdroj: Youtube