Pět ze šesti obviněných členů takzvaného policejního gangu, který měl vydírat podnikatele, mělo v minulosti problémy se zákonem. Včera to sdělil Brněnskému deníku Rovnost zdroj blízký vyšetřování, který si nepřál uvést jméno. Redakce jej ale zná. Stíhaný podle něj nebyl pouze Rudolf Setvák, jediný člen skupiny, který u policie stále pracuje.

Vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu tuto informaci nepotvrdili ani nevyvrátili. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování se k tomu nemohu vyjádřit,“ uvedl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Na soud už ale určitě čeká další člen gangu: bývalý policista jihomoravské hospodářské kriminálky Miloš Almásy. Jeho případ souvisí s nynějším obviněním. Almásy podle České televize jako advokátní koncipient slíbil své klientce, že pokud mu zaplatí, zahladí vyšetřování její kauzy kvůli daňovým podvodům. Nic pro ni ale neudělal a teď stane před soudem za podvod. „Hlavní líčení začne u Městského soudu v Brně v září,“ sdělila mluvčí soudu Gabriela Stočková.

Praktiky policejního gangu sahaly mnohem dál. Podle policejní inspekce až do roku 1998. Do gangu patřili ještě Eduard Slanina a Petr Křipský. Oba dříve pracovali na kriminálce. A také dva civilisté Eduard Polák a Zdeněk Olah. Měli vydírat vytipované podnikatele podezřelé z trestných činů. Nabízeli jim části vyšetřovacích spisů a ovlivňovali výsledky trestního řízení.

Od podnikatelů měli vybírat od desítek tisíc korun po miliony. Hrozí jim za to vězení od pěti do dvanácti let. Podle informací České televize je ale podezřelých mnohem více. Až třicet.

Stíhání včera potvrdili už i vyšetřovatelé případu. „Šestici obviněných jsme zatím prokázali sedmnáct skutků. Všichni jsou ve vazbě,“ sdělil Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který má případ na starosti.

Inspekce šestici mužů obvinila podle zdroje Brněnského deníku Rovnost hlavně na základě výpovědi Petra Michka. Podnikatel z Brna se měl pohybovat v prostředí lihové mafie, která obchodovala s alkoholem a neodváděla státu daně. „Při své výpovědi na policii uváděl, že do případu jsou zapletení i politici Milan Venclík nebo Stanislav Gross. Jmenoval i podnikatele Radovana Krejčíře,“ konstatoval zdroj.

Činnost gangu se dařilo tak dlouho tajit díky Rudolfu Setvákovi. Nyní je zástupcem šéfa policie Brno­venkov, dříve ale pracoval na policejní inspekci. A právě tam kryl praktiky brněnské skupiny a některé kauzy zametal pod koberec. „Veškerou činnost skupiny tam zahlazoval,“ sdělil ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Vyšetřovatelé předpokládají, že poškozených podnikatelů je mnohem více než jen odhalených sedmnáct. „Ta chobotnice mohla metastázovat mnohem víc,“ prohlásil Šlachta. Žádá proto, aby se policii přihlásili jak všichni svědci, tak i poškození.

Rozhovor s policejním ředitelem Petrem Lessym čtěte v sobotním vydání Brněnského deníku Rovnost