Dalším odsouzeným je M.E., který byl odsouzen ke třem letům ve vězení nepodmíněně a Ivana Hradilová, která dostala také tři roky, ale podmínečně. „V listopadu roku 2003 předala Ivana Hradilová na popud Jozefa Bílka minimálně dvacet gramů kokainu M.E.,“ vysvětli trestný čin soudce Miroslav Novák. M.E. za něj zaplatil Bílkovi minimálně třicet tisíc korun a dál ho prodával.

Případ Jozefa Bílka a dalších aktérů projednával brněnský krajský soud po té, co vrchní soud v Olomouci kauzu vrátil do Brna. „Případ šesti obžalovaných se táhne už od roku 2003, kdy Jozefa Bílka odhalila celní policie. Hlavními důkazy byly odposlechy telefonátů a sms zprávy, kterými se skupina domlouvala,“ uvedl soudce Novák. U ostatních obžalovaných Romana Skalíka, Petra Mayera a Herberta Schweibara soud neprokázal vinu.

„Znovu jsme se zabývali odposlechy a hodnotili jsme výpovědi Ivany Hradilové. Ta totiž svá tvrzení několikrát změnila,“ řekl Novák. Ve včerejším líčení však soud rozhodl, že jedna z výpovědí se shoduje svým obsahem s odposlechy. „Hradilová v roce 2004 potvrdila, že předala M.E. dvacet gramů kokainu a ten za něj zaplatil Bílkovi,“ sdělil Novák. Jediná nepřesnost je v množství předaného kokainu. Hradilová přiznala dvacet gramů, ale podle odposlechů to mělo být jednatřicet. „Je možné, že M.E. dostal více řekla Hradilová, ale musíme přihlížet k její vypovědi. Bylo to tedy minimálně dvacet gramů,“ řekl Novák.

Ihned po vynesení rozsudku se státní zástupkyně Eva Žďárská odvolala. Pro Jozefa Bílka navrhovala 12 let vězení, Hradilové, M.E. a Rakušanovi Herbertu Schweibarovi navrhovala deset let. Poslednímu obžalovanému Romanu Skalíkovi navrhla Žďárská dvouapůlletý pobyt za mřížemi. Také obhájci Bílka a M.E. se na místě odvolali. Pouze obhájkyně Hradilové využije lhůty osmi dnů, protože obžalovaná u soudu nebyla, takže se spolu nemohly poradit.

TEREZA BARTOŠÍKOVÁ