Její kolegové dosud zajistili téměř 170 kilogramů tabáku a dvě stě kartonů cigaret. „Nezaplacením spotřební daně by stát přišel o půl milionu korun. Dvěma Vietnamcům a jednomu Čechovi teď hrozí obvinění ze tří trestných činů," potvrdila mluvčí. Podle ní jde o největší množství tabáku, které v uplynulých letech zajistili.

Případ začal Celní úřad řešit na jaře. Tehdy získal informace o prodeji neznačených cigaret na Znojemsku. „Dostal se nám do rukou i nabídkový list, který byl téměř totožný s později zjištěnou nabídkou v Brně. Postupně jsme pak rozplétali nitky překupnické sítě," popsala Temňáková.

Celníci začali v červnu v Brně s domovními prohlídkami. „Při nich jsme zajistili tabák a cigarety v celkové hodnotě asi 330 tisíc korun. K tomu je třeba připočíst víc než tři sta kusů padělaného zboží," přiblížila Temňáková. Hodnotu originálů celníci vyčíslili na víc než jeden milion korun.

Na začátku září pak v Brně zadrželi auto se dvěma muži. „Při kontrole se nám potvrdilo podezření na nelegální přepravu výrobků," poznamenala mluvčí.

Ve druhé polovině září pak přišly na řadu i domovní prohlídky na Znojemsku. Podezřelý muž se sice pokusil utéct a zboží se rychle zbavit, ale bez úspěchu. Celníci na místě zajistili téměř dva tisíce kusů cigaret a dva a půl kilogramu sušené marihuany.