„Už při telefonování bylo zřejmé, že je mladík pod vlivem alkoholu. Při orientační dechové zkoušce nadýchal tři a půl promile," sdělila mluvčí brněnských policistů Andrea Straková. Hlídka kromě množství alkoholu v těle oznamovatele navíc zjistil, že napadení bylo vymyšlené. „Mladý muž telefonoval pouze proto, aby ho policisté odvezli na záchytku," vysvětlila mluvčí.

Možná proto, aby si odvoz skutečně zajistil, opilý Brňan ještě hlídku fyzicky napadl. „Policisté ho ale za užití donucovacích prostředků rychle zklidnili. Potom mladík skutečně putoval k vystřízlivění na vysněnou záchytku," řekla Straková. Dodala, že muž teď čelí obvinění z trestních činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Hrozí mu až čtyřletý pobyt za mřížemi.

Z dalšího šetření navíc vyplynulo, že mladík se podobného jednání dopustil už dříve. V květnu letošního roku třikrát telefonoval na tísňovou linku. Tvrdil, že je agresivní a mohl by někomu ublížit. „Hlídka ho tehdy vypátrala a převezla na vyšetření k lékaři. Ten uvedl, že je mladík duševně v pořádku a doporučil pobyt na záchytce," popsala mluvčí policie. I v tomto případě nadýchal mladík přes tři promile alkoholu.

Podle psychologa Jiřího Brančíka mladík pravděpodobně trpí poruchou osobnosti. „S největší pravděpodobností to bude klasický alkoholik, který na sebe chce upozorňovat," myslí si Brančík.