Nedostatek důkazů a promlčení. Tak v pondělí odůvodnila předsedkyně senátu Městského soudu v Brně Barbora Sýkorová zproštění obžaloby zastupitele Brna Tomáše Kratochvíla. Ten podle obžaloby ve své nábytkářské firmě Toka v letech 2006, 2010 a 2011 krátil daně. Za to mu hrozilo až osm let ve vězení. „Stíhání ohledně faktur z roku 2006 se zastavuje, celá věc už byla promlčena. U ostatních není vina jistá," zdůvodnila Sýkorová.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Jaroslav Paul se okamžitě odvolal. „Nové důkazy mít nejspíš nebudu a přímé nemám žádné, ale všechny okolnosti svědčí o tom, že došlo k trestnému činu," uvedl Paul.

Obžaloba Kratochvíla vinila z vystavování fiktivních faktur na reklamu u automobilového závodníka Michala Pavlíka, která se ale neměla uskutečnit. Tím si měl na dani přilepšit o více než milion a půl korun.

Kratochvíl u soudu vyloučil, že by daň krátil úmyslně, a tvrdil, že byl podveden. „Neměl jsem jediný stín pochybnosti, že by Pavlík jednal mimo meze zákona a do týdne jsem zaplatil všechno, co jsem měl na dani dlužit, a v dobré víře i vzniklé penále," hájil se před soudem obžalovaný.Tomáš Kratochvíl u soudu.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

Kratochvíl už dříve vypověděl, že neměl důvod pochybovat o tom, že se reklama neuskutečnila. „Když jsme ji zadali, vždy se nám zvýšil obrat. Proto jsme ji brali jako úspěšnou," uvedl Kratochvíl.

Podle státního zástupce bylo podezřelé, že reklamu měl fakturovat i v zemích jako je Velká Británie, Rakousko a Německo. „V těch místech neměl žádné klienty ani obchodní partnery a ani tam nepodnikal, nevidím důvod, proč by tam potřeboval mít reklamu," konstatoval Paul.

S tím Kratochvíl nesouhlasil. „Na stránkách naší firmy je spousta recenzí z mnoha různých koutů světa, třeba i z anglických, amerických a německých společností," namítl Kratochvíl.

S verdiktem byl ale spokojený. „Na jedné straně jsem rád, že to tak dopadlo, ale neberu to jako žádnou výhru. Kauza mě i mou firmu velmi poškodila. Je to pro mě ponaučení a už jsem zdvojil kontrolní procesy, aby se to už v životě nemohlo stát," dodal Kratochvíl.

Hnutí ANO, za které Kratochvíl kandidoval do brněnského zastupitelstva, už dříve vyzvalo politika, aby kvůli celé záležitosti složil mandát, to on ale odmítl. Hnutí ho dříve vyloučilo kvůli nespokojenosti s jeho prací v pozici radního, na niž loni rezignoval.