Stejný trest obžalovanému uložil už Okresní soud ve Vyškově loni v prosinci. „Viktorin se však proti němu odvolal. Týrání popřel a hájil se, že ženu nikdy neuhodil. Jen jednou ji prý trochu bouchl do ramene,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Marta Ondrušová.

Jeho vinu ale podle soudu dokázali nejen svědci, ale i zprávy poraden, které týrané ženě pomáhaly, a soudní znalkyně psycholožka, která ji zkoumala. „Obžalovaný už byl navíc dříve sedmkrát soudně trestaný, například za neoprávněný odběr plynu a neplacení alimentů,“ uvedla Ondrušová.

Obhájce obžalovaného Jiří Dobeš namítal, že soud nevyslechl všechny navrhované svědky a žádal, aby senát případ vrátil zpět k vyškovskému soudu. „Ten vyslechl jen svědky obžaloby. Ulehčil si tak práci, protože se nemusel vyrovnávat s jejich výpovědmi,“ konstatoval Dobeš.

Obhájce: Soud měl nařídit další zprávu

Kritizoval také znalecký posudek psycholožky Blanky Zapletalové, která zjišťovala, jestli jeví žena známky týraného člověka a potvrdila to. „Posudek vypracovala ještě před zahájením trestního stíhání obžalovaného. Soud měl proto nařídit další zprávu,“ uvedl obhájce s tím, že naopak Viktorin se cítil týraný její přítomností ve vlastním domě.

Obžalovaný pak vypověděl, že s ženou již dlouhou dobu nebyli partneři a on ji v domě nechal bydlet jen proto, že je matka jeho dětí. „Šlo mi hlavně o syny, o které se vůbec nestarala. Kdybych neuvařil já, neměli by ani nic pořádného k jídlu,“ hájil se Viktorin.

Se ženou se prý často hádal, ale neublížil jí. Příčinou byly její dluhy, které nesplácela.Těmi také Viktorin vysvětloval krádež, které se prý také nedopustil. „Půjčila si pět tisíc od kolegyně v práci. Tak jsem peníze vzal a zaplatil to za ní,“ řekl obžalovaný a přitom předložil soudu i příjmový doklad. Po soudu požadoval i výslech společných nezletilých dětí.

Bez dětí

S tím nesouhlasila státní zástupkyně Alena Mátlová. „Muž děti naváděl proti matce a teď k ní mají kvůli němu špatný vztah. Proto by do případu nevnesly žádné nové informace. Navíc by to pro ně bylo velmi stresující,“ prohlásila Mátlová. Oba synové jsou teď v dětském krizovém centru Klokánek.

Soud dal státní zástupkyni za pravdu. „Vyškovský senát provedl všechny potřebné důkazy, které správně zhodnotil. Jejich doplnění by bylo nadbytečné,“ zhodnotila Ondrušová. Neuznala ani další požadavky obhajoby. Rozsudek už je pravomocný. Viktorin se k němu může ještě dovolat k Nejvyššímu soudu.

V loňském roce policisté vyšetřovali přes sto podobných případů domácího násilí. „Velká část ohrožených lidí ale na policii vůbec nejde. Někteří u nás vyhledávají dokonce jen anonymní rady,“ vysvětlila Jana Levová ze sdružení Spondea, které pomáhá obětem domácího násilí. Intervenční centra a policisté však zjistí jen případy, kdy se na ně týraný člověk obrátí.