Proces pokračuje ve středu a čtvrtek, jeho celkovou délku nechce obhajoba, obžaloba ani soud předjímat. Záleží na přístupu Dahlgrena, množství prováděných důkazů, rychlosti tlumočení do angličtiny.

Prvním důležitým bodem hlavního líčení se stane čtení obžaloby, jejíž podrobnosti zatím státní zástupkyně Ludmila Doležalová nesdělovala. Ani kriminalisté se k domnělému motivu a detailům skutku nevyjadřovali. Teprve čtení obžaloby tedy leccos napoví o tom, jaké důkazy policie shromáždila a jaký motiv Dahlgrenovi přičítá.

PROCES S KEVINEM DAHLGRENEM PRO VÁS BUDEME V ÚTERÝ A DALŠÍ DNY SLEDOVAT ONLINE

Prostor k vyjádření pak dostane sám obviněný. Hájí jej advokát ex offo Richard Špíšek. Svou procesní strategii si prozatím nechával pro sebe. V minulosti Dahlgren vinu popřel, tvrdil, že si šel zaběhat a příbuzné našel mrtvé, pak dostal strach a uprchl. Na úterý soud dále předvolal sedm svědků. Ve středu by měli hovořit znalci.

Dahlgren podle výsledků policejního vyšetřování v květnu 2013 zabil v rodinném domě noži a sekyrou čtyři své příbuzné – sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny, z nich jednoho nezletilého. Šlo o členy známé hudebnické rodiny. Po činu založil v rodinném domě požár. Mrtvé objevili hasiči. V tu chvíli se již Dahlgren vracel do USA. Po přistání jej na letišti zadržela americká policie. Američan je od loňska v Brně ve vazbě. Spojené státy jej jako prvního svého občana vydaly k trestnímu stíhání v Česku.

Dahlgren byl u brněnského krajského soudu zatím jen jednou, a to letos 5. května při rozhodování o vazbě. Soudce Michal Zámečník mu ji tehdy prodloužil, ztotožnil se s názorem státního zastupitelství. Podle žalobkyně Doležalové existuje značné riziko, že by se Američan na svobodě trestnímu stíhání vyhýbal. „Je to cizinec, který zde nemá žádné zázemí, ani pracovní, ani rodinné," řekla Doležalová.

Po vazebním zasedání advokát Špíšek uvedl, že Dahlgren je v psychickém stavu přiměřeném tomu, jak vysoký trest mu hrozí – až doživotí. „Osobně bych to neoznačil za dobrý psychický stav," řekl advokát. V cele je Američan momentálně sám, bezpečnostní opatření jsou zvýšená.

Kvůli zájmu médií i veřejnosti soud přesunul hlavní líčení do větší jednací síně s kapacitou 95 míst. Televizní kamery soudce Zámečník dovnitř nepustí. „V průběhu hlavního líčení nebude veřejnosti umožněno pořizovat obrazové či zvukové přenosy a obrazové záznamy z jednací síně," uvedla mluvčí soudu Simona Tesařová.