Podle obžaloby měla žena týrat dceru od roku 2008 do loňského června, kdy ji dostali do péče příbuzní. „Provinit se obžalovaná měla především nepřiměřenými nároky na její chování, učení ve škole a provádění domácích prací," přečetla z obžaloby mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková.

Situace se vyhrotila tak, že obžalovaná prý tehdy patnáctiletou dceru vyhazovala z domu. Také jí údajně často nadávala, obviňovala ji z pití alkoholu, krádeží peněz a lží. „Žena dceři vyhrožovala, že ji umístí do dětského domova. Neustále ji sledovala a omezovala její pobyt venku. Nakonec ji napadla," uvedla Stočková.

U soudu tentokrát svědčila vedoucí manželské a rodinné poradny Zedníčková, která se případem problémového soužití matky s dcerou zabývala. „Několikrát jsem mluvila s obžalovanou, její dcerou i dalšími zúčastněnými lidmi. Poškozená prý od sedmi let musela doma vařit. V jedenácti letech umývala okna, když matka byla ve fitcentru," uvedla Zedníčková.

Matka podle ní měla striktní postoje a na dceru byla tvrdá. „Řekla jí prý, že kdyby věděla jaký parchant se jí narodí, šla by na potrat," sdělila soudu žena. Dodala, že vzhledem k osobnostem matky a dcery bylo důležité je od sebe oddělit.

Sešvihala ji vodítkem

Zedníčková popsala i to, co zjistila o dvou situacích, kdy se vztah matky s dcerou nejvíce vyhrotil. „Jednou dívka zůstala s kamarádkou dlouho večer venku. Utekl jim totiž pes a ony ho hledaly. Dcera se snažila matce vysvětlit, proč přijde později. Ta jí ale sdělila, že zamkne a nezajímá jí, kde dcera bude spát," popsala situaci Zedníčková. Obžalovaná navíc poté údajně sešvihala dceru psím vodítkem. Podruhé se spor vyhrotil v okamžiku, když matka údajně vzala dceři notebook darovaný od babičky a vyhodila ho z okna.

Obžalovaná u soudu tvrdila, že pro dceru udělala, co mohla. „Snažila jsem se jí dát všechno, co mně samotné v dětství chybělo. Nikdy jsem ji nevyhodila z domu," bránila se Brňanka. Dodala, že dcera byla neústupná. „Když jsem jí v něčem nevyhověla, začala být hysterická. Nepřijde mi, že když má šestnáctileté dítě přijít v sedm domů, je to špatně," dodala sedmačtyřiceti­letá žena.

Její slova potvrdil i dlouholetý známý, který u soudu v úterý vypovídal. „Nejdříve měly matka s dcerou harmonický vztah. To se začalo měnit někdy v roce 2009. Dívka začala být arogantní. Utíkala z domova a tvrdila, že ji matka nenávidí," řekl muž. Dodal, že při svých častých setkáních s oběma nikdy neviděl, že by matka dceři vulgárně nadávala.

Dívku svědek popsal jako sebevědomou a dominantní. „Snaží se být se ve středu pozornosti. Vina je podle mě především na ní," vypověděl muž. Dodal, že jako laik nechápe, jak se vůbec věc dostala k soudu.

Jestli je pravda na straně matky, nebo náctileté dcery, zatím není jasné. Sedmnáctiletá poškozená u soudu doposud nevypovídala. Předsedkyně senátu Hana Bartoňová líčení odročila na druhou polovinu listopadu.