Zásah šokoval majitele domu. Během něj byla doma jen babička dítěte Jitka Brídová. „Řekla jsem, že pokud nemají povolení k prohlídce domu, tak je nepustím. Odpověděli mi, že mají usnesení soudu. Začali bouchat do dveří a opakovaně zvonit na zvonek. Sdělili mi, že pokud neotevřu, tak zavolají pomoc a dovnitř se dostanou násilím," uvedla.

Dveře nakonec otevřela a policisty pustila dovnitř. „Kontrolovali skříně, pokoje, také chtěli vidět zahradu, zda přes ni malá neutekla," popsala Brídová.

Nikdo ze zasahujících o akci nechtěl v pátek moc mluvit. „Takové věci nemůžeme komentovat," řekla jen Iveta Saiverová z odboru sociálních věcí a zdravotnictví brněnského magistrátu.

Podle právničky otce dítěte Lenky Řehulové uvnitř domu nebyly žádné hračky, oblečení ani učení, které by nasvědčovaly, že tam dítě je. „Hledali ji i na jiných adresách a nebyli úspěšní. Policie po ní brzy vyhlásí celostátní pátrání," upozornila Řehulová.

Dítě nejprve městský soud koncem loňského roku svěřil do péče matce a otec ji směl vídat každou druhou sobotu od desíti ráno do šesti odpoledne. „Proti tomu se bývalý manžel odvolal a soud letos v dubnu rozhodl, že malou svěří do jeho péče. A já ji můžu vídat pouze každý druhý týden od pátku do neděle. V odůvodnění stojí, že jsem soustavně bránila stykům otce s dcerou," uvedla Hamoudová.

případ v datech2007: Brídová poznala Tunisana
2008: vzala si jej, narodila se jim dcera
2011: rozvedli se
2013: rodiče měli dítě ve střídavé péči, každý týden
2014: soud svěřil dítě do péče matce, otec se hned odvolal
2015: dítě má podle rozhodnutí soudu vychovávat otec

To však podle ní není pravda. „V době, kdy měl přijít, jsme byly s dcerou přichystané. Čekaly jsme u branky domu. Malá chtěla, abych tam byla i já. Když se to bývalý manžel dozvěděl, odmítl to a odešel pryč. A u soudu tvrdí, že jsem mu schůzky nedovolila, což je lež," poukázala.

S dcerou měsíc před jejím zmizením dělali rozhovor zaměstnanci sociálky. „Při pomyšlení na otce mě hned bolí hlava a jsem na nervy. Bolí mě břicho a někdy zvracím. Bojím se, že mě unese," popsala jim dcera.

Rodina z matčiny strany je přesvědčená, že když otec bude s dcerou sám, unese ji do Tunisu. „Jednou tam s ním byla a představoval jí nějakou ženu. Říkal, že to je její nová matka," řekla Hamoudová.

V dubnu jí soud nejen odebral dceru, ale také za bránění styku otce s dcerou udělil tříměsíční podmínku. Opíral se o znalecký posudek o vztahu dítěte k otci a matce. „Je z něj zřejmé, že dítě je v rodině matky emočně týráno a matka má sníženou výchovnou způsobilost," přiblížila právnička Řehulová.

Rodina matky se proti dubnovému rozhodnutí soudu odvolala. V pokračování soudu chce využít i názor psychologa a autora sedmdesátky odborných knih Tomáše Nováka, který posudek znalkyně zkontroloval. Označil jej za povrchní. „Znalkyně poukazuje na to, že dítě má silnou emoční a citovou vazbu k otci. Dokládá to jen tím, že dcera sdělila přání trávit s otcem více času. Z toho silná emoční vazba nevyplývá," poukázal.