Pětiletá Simona měla před čtyřmi lety vážný úraz. Když děvčátko rodiče zavedli do chirurgické ambulance čtyřiapadesáti­letého Karla Vildomce v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku, lékař jí zrentgenoval levou ruku. Zlomeninu nepoznal.

Holčičce pak kosti v lokti srostly špatně a do dnes není v pořádku. Brněnský krajský soud ale konstatoval, že Vildomcova léčba byla v naprostém pořádku.

„Obžaloba lékaře vinila z ublížení na zdraví. Přestože mu hrozilo až pět let vězení, neshledali jsme na jednání Vildomce nic trestného,“ řekl předseda senátu brněnského krajského soudu Aleš Flídr. Soud tak potvrdil verdikt Okresního soudu v Prostějově z loňského srpna. I ten označil lékaře za nevinného.

Holčička ovšem trpí stále. „Nyní je v péči chirurgů Fakultní nemocnice Brno a podrobila se několika dalším operacím. Léčení podle dokumentů ve spise není stále u konce,“ uvedl soudce Petr Hlavina.

Vildomec tvrdí, že na rentgenovém snímku viděl výrazné pohmoždění kloubu. Zlomenina vidět nebyla. Státní zástupkyně Gizela Nejedlá je ovšem toho názoru, že lékař nevěnoval léčbě dostatečnou pozornost. „Soudu jsem navrhla, aby si nechal vypracovat revizní znalecký posudek. Ten by určil, kdy přesně mohlo ke zlomenině dojít,“ zdůraznila Nejedlá.

Dva snímky, stejná léčba

Rentgenové snímky byla dva. První pocházel z ledna 2005, druhý pořídil Vildomec o měsíc později. Ten byl prý nečitelný. „Ať byla z rentgenu zlomenina patrná či nikoliv, léčba by byla stejná. Lékař by totiž dal ruku do sádry. Soud tak nemůže říct, že Vildomec za to může. Byl by odpovědný pouze tehdy, pokud by Simona zůstala v jeho péči. To se ale nestalo, protože ji rodiče nechali léčit v Olomouci,“ poznamenal Flídr.

Soud se snažil zodpovědět i otázku, jak ke zlomenině opravdu došlo. Zda už v lednu nebo později. „Buď úlomky kosti Vildomec opravdu neviděl a nechal se zmýlit i chybným názorem zkušenějšího kolegy, anebo k posunu úlomků kostí došlo až později. Ať tak či onak, obžalovaný při léčbě nechyboval,“ uzavřel Flídr.

Verdikt brněnského krajského soudu je definitivní. Jediným opravným prostředkem je dovolání k Nejvyššímu soudu, který by ještě mohl kauzu znovu otevřít.