Sex za svezení do Brna si koncem minulého týdne vynucoval řidič autobusu od šestnáctileté studentky. Nejdříve jí jen slíbil, že bude mít cestu z obce Česká na Brněnsku zadarmo. Když ale ostatní cestující vystoupili, začal dívku osahávat. Přestože byl řidič čím dál agresivnější, mladé ženě se ho nakonec podařilo přesvědčit, ať ji nechá vystoupit. O případu včera informovali brněnští policisté, kteří už také šestačtyřicetiletého násilníka dopadli. Zjistili, že už byl kvůli podobnému činu ve vězení. Vrátil se z něj teprve na jaře.

Příběh začal na zastávce v obci Česká na Brněnsku. Tam čekala šestnáctiletá dívka s dalšími třemi lidmi na autobus. Muž, který se živí jako soukromý autobusový dopravce, náhodou projížděl kolem a nabídl se, že všechny sveze zdarma do Brna.

„Tuto nabídku cestující uvítali. Tři z nich pak vystoupili v Brně-Řečkovicích a dívka dál pokračovala sama,“ uvedl mluvčí policistů z Brna-venkova Aleš Mergental.

Zanedlouho dal řidič autobusu průchod svým choutkám. Neplánovaně zastavil v brněnské Sportovní ulici na parkovišti. „Dívka vytušila hrozící nebezpečí a začala protestovat. Řidič i přesto vylezl z kabiny a kromě neslušných návrhů na ni začal sahat. Přitáhl ji k sobě a rukama zajel pod tričko,“ popsal Mergental.

Dívka se násilníkovi vysmekla a prosila ho, aby ji pustil. Ten souhlasil, ale pod podmínkou že si spolu vypijí kávu. „Pak se ale znovu začal dobývat pod dívčino triko. Dívka se bránila, ale řidičovy choutky začaly nabírat na obrátkách. Nabízel jí dokonce peníze, pokud se mu podvolí,“ uvedl Mergental.

Šťastný konec

V tu chvíli už byl muž pořádně rozzlobený. Studentka ho ale i tak nakonec dokázala přemluvit, ať ji nechá být. „Donutila řidiče, aby z parkoviště odjel a vysadil ji v ulici Koliště,“ upřesnil Mergental.

Napadená dívka ihned vše oznámila na policii. Kriminalisté rozjeli vyšetřovaní na základě záběrů z bezpečnostních kamer a kontaktovali autobusové dopravce, jejichž autobusy jezdí z Brna směrem na Tišnov či Svitavy.

Autobus i jeho řidiče policisté našli za dva dny. „Při dalším šetření zjistili, že muž už jednou ve vězení kvůli podobnému napadení byl. Letos na jaře ho propustili,“ poznamenal Mergental. Muž je teď stíhán vazebně a pokud se prokáže podezření z trestného činu vydírání, může si za mřížemi pobýt další tři roky.

Jihomoravští autobusoví dopravci jsou z případu šokovaní. „Je absolutně nepřípustné, aby se něco podobného stalo. Většina dopravních společností totiž přijímá lidi, kteří mají čistý trestní rejstřík. Případné stížnosti na chování řidičů, které nám cestující pošlou, okamžitě řešíme s příslušnou firmou,“ řekl šéf společnosti Kordis Jaromír Holec.

To potvrdila také mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Pohanová. „Navíc všechny linky monitorujeme. Jednotlivé vozy jsou vybaveny navigačním systémem, který dispečerům umožňuje veškeré trasy detailně sledovat. Ukazuje například, kudy právě daný spoj jede, jestli nemá zpoždění či nevybočil z trasy. Je tedy nemožné, aby se něco takového stalo v našem autobusu s naším řidičem,“ vysvětlila Pohanová.

Případ z konce minulého týdne není prvním, kdy se ukázalo, že za volant autobusu sedají lidé se skvrnou v trestním rejstříku. Přibližně před měsícem dálniční policie zadržela řidiče autobusu společnosti Student Agency, který převážel cestující z Prahy do Brna. Policisté tehdy při namátkové kontrole zjistili, že je řidič celostátně hledaný za podvody a krádeže.

Kriminalisté se také domnívají, že podobným způsobem mohl obtěžovat další dívky. Pokud se jim něco podobného přihodilo, mohou to ohlásit královopolským kriminalistům na telefon 974 624 741, nebo na policejní linku 158.