Syn obžalovaného zavírání do sklepa potvrdil. „Té místnosti jsme říkali Pokoj pláče. Já jsem tam byl jednou, ale sestru tam otec zavíral většinou dvakrát týdně. Nejdéle tam byla tři dny,“ přečetl z výpovědi soudce Miloš Žďárský. Podle syna obžalovaného zavřeným dětem ve sklepě pokaždé otec pravidelně nosil jídlo i vodu. Jednalo se často o chleba.

Tresty v podobě zavírání do temné místnosti přiznala ve své výpovědi i dcera obžalovaného. „Táta mě tam zavřel, ale nevím proč,“ uvedla.

Ze sklepního vězení se dívce jednou podařilo utéct. Našli ji až policisté poblíž obchodního domu na Břeclavsku. Jak útěk provedla, si podle výpovědi nepamatuje.

Zazněla i svědectví týkající se chlapcových modřin a dívčiných zranění. Podle obou dětí je otec občas potrestal tím, že je zbil řemenem, ale ne moc silně. „Modřiny mám od pádů a bitek ve škole. Sestra si zranění na obličeji a zádech udělala sama kyselinou, kterou se polila,“ vypověděl chlapec.

Podle jeho slov měla dívka kyselinu sebrat ve sklepě. Podobně se ke své ráně na obličeji vyjádřilo i děvče. Na zranění zad si ale nevzpomnělo. Chlapec ještě zmínil, že i navzdory zranění sestry ji otec nevzal k doktorovi.

Své posudky v úterý předložili i soudní znalci. „ Obě děti trpí syndromem týraného a zanedbávaného dítěte,“ řekla u soudu dětská psycholožka Ivana Holešovská. Podle ní se stav dětí, které teď nejsou u svého otce, zlepšil. 

Jedním z předvolaných znalců byla i psychiatrička Eliška Šejnohová. „S dětmi jsem měla tři sezení. U obou jsem diagnostikovala posttraumatický stresový syndrom, který se projevuje kolísáním nálad i poruchou emocí,“ přednesla u soudu.

Dvě nezletilé děti měl sedmačtyřicetiletý otec na Břeclavsku podle obžaloby zavírat do místnosti nazývané hladomorna.
Děti v hladomorně byly i dva dny bez jídla, popsala svědkyně u soudu

Rozdílné posudky

Na vyjádření soudních znalců z oborů psychologie a psychiatrie reagoval obžalovaný velice rozhořčeně. „Chtějí zničit život mně i mým dětem. Tyhle komerční posudky jsou skandál. Dalo by se to přirovnat k nacistické třetí říši,“ rozčiloval se obžalovaný otec dětí.

Obhájce obžalovaného nechal znalecké posudky ještě přehodnotit dalšími odborníky. Zároveň soudu předložil vyjádření od ruského experta, který posttraumatický stresový syndrom nebo syndrom týraného dítěte u obou dětí popřel.

Závěry přednesli také experti z oboru psychologie a sexuologie Michal Pohanka a Jaroslav Zvěřina, kteří posuzovali přímo obžalovaného. „Obžalovaný netrpí žádnou duševní nemocí ani sexuální deviací. Nedoporučujeme tedy žádná speciální opatření,“ řekl u soudu Zvěřina.

Podle odborníků lze v povaze obžalovaného najít pouze některé nenormální rysy. Dvojice znalců zároveň uvedla, že obžalovaný má velice kladný vztah ke svému synovi. K dceři ale přistupuje negativně.

Za týrání svěřené osoby, zbavení osobní svobody, ohrožování mravní výchovy dítěte a z nakládání s dětskou pornografií muži hrozí pět až dvanáct let vězení.

Ilustrační foto.
Otec zavíral své děti do hladomorny, tvrdí obžaloba. Viní ho z týrání

PETR UHLÍŘ