Jen Podané ruce spolupracují na jižní Moravě se třemi tisíci závislých na drogách. „Zaznamenali jsme mírný úbytek uživatelů heroinu,“ řekl Voříšek. Právě této drogy loni zadrželi policisté z Národní protidrogové centrály přes dvě stě gramů.

Nejvíce skončilo v rukou policie marihuany. „Dohromady skoro sto padesát kilogramů. Druhý, co do množství zadržené látky, byl metamfetamin,“ vyjmenovala mluvčí centrály Barbora Kudláčková. Z léků se jednalo nejvíce o Cirrus a Nurofen stop grip. Policisté navíc za prvních šest měsíců letošního roku odhalili dvě pěstírny. Loni skoro dvacet. Varen loni odhalili přes třicet.

Ilustrační foto.
V podchodu rozdávala facky a volala Satana. Ženu převezli na psychiatrii

Přesto se podle Voříška situace na jižní Moravě zlepšuje. „Dlouhodobí klienti se naučili brát drogy celkem zodpovědně. Díky tomu šíří virová a infekční onemocnění jen minimálně,“ vysvětlil Voříšek.
Naopak počet injekčních stříkaček, které posbírají v ulicích brněnští strážníci roste. „Předloni jich bylo 2190, loni už 2350,“ upozornil mluvčí Jakub Ghanem.

Doplnil, že jedno z problematických míst Brna je třeba Svitavské nábřeží. „Co tamní opuštěný areál demolují, tak se to tam ale zlepšilo,“ uvedl.

Situace se zlepšila také kolem břeclavského Vídeňského mostu. Lokalitu totiž narkomani opustili. „Věděli jsme, že tam vařili drogy, ale od té doby, co se v místě pokácely stromy, je tam klid. Spousta takzvaných známých firem je navíc zrovna v této době ve vězení,” zmínila Martina Hanáčková z Kontaktního centra s terénním programem v Břeclavi.

Dělníci vymění v knihkupectví Barvič a Novotný dřevěné podlahy i osvětlení. I po rekonstrukci ale zákazníci v prodejně najdou typický tmavý dýhový nábytek.
Nejstarší české knihkupectví opravují. Prvorepublikový duch zůstane zachovaný

Několik použitých injekčních stříkaček našli také v přístřešku Českých drah. „V současnosti však v Břeclavi není místo, kde by se pravidelně narkomani scházeli,” dodala Hanáčková.

Nebezpeční jsou podle Voříška narkomani, kteří tvoří uzavřenou skupinu. „Jde o muže praktikující sex s muži pod vlivem drog. Jde o pervitin, amfetaminy nebo extázi,“ popsal Voříšek.

Tato skupina je podle Voříška největší nebezpečí pro společnost. „My na ně nedosáhneme a oni naše služby nevyužívají. I díky tomu, že cestují, jsou pro společnost velká hrozba,“ varoval.

Podle poslední zprávy o drogových úmrtích Ústavu zdravotnických informací drogy v roce 2015 na jižní Moravě zabily osm lidí. V celé České republice kvůli drogám zemřelo přes sto lidí. Smrt nejčastěji způsobuje pervitin.

Supersport BMW i8. Policie si od auta slibuje hlavně větší ukázněnost řidičů na dálnici.
Policisté předvedli svůj nový supersport. Brázdit silnice začne už tento týden