K okradené důchodkyni žena přišla podle policistů několikrát. Nejdříve pod záminkou získat od ní peníze na obědy. Když se důchodkyně nedívala, ukradla jí peníze z obálky. Při další návštěvě odlákala její pozornost a vzala jí celou peněženku. „Celkově šlo o částku pětadvacet tisíc,“ potvrdil mluvčí policie Pavel Šváb.

Návštěva důchodkyně nebyla jedinou pochůzkou zlodějky. „Za poslední rok ukradla více než 250 tisíc od celkem deset lidí,“ informoval Šváb.

Ilustrační foto
Pokusil se spícímu zlomit ruku. Policisté ho odvedli v poutech

Podobný případ se také stal na brněnském hlavním nádraží. Zlodějka nenápadně ukradla ženě peněženku s doklady a následně na to jí zavolala, s nabídkou, že vše vrátí mimo peněz, které původně v peněžence byly. „Když ji majitelka začala ze strachu ignorovat, obrátila se zlodějka na její rodinu, která ji za doklady zaplatila tisíc korun,“ dodal Šváb.

Podle policistů jsou důchodci lehkým terčem zlodějů. Často jsou ochotní sdělit i citlivé informace jako pin kreditní karty.

V Jihomoravském kraji letos okradli zatím jednapadesát důchodců. V sedmnácti případech se pachatelé vydávali za sociální pracovníky nebo zaměstnance elektráren či plynáren. Ve zbývajících případech se vydávali za vnuky či nabízeli služby. „Důchodci se v dnešní rychlé době těžko orientují a snadno se nechají napálit,“ zmínila Jitka Schmidtová z brněnského Senior klubu.

Doporučuje proto, aby byli opatrnější, podívali se z okna či kukátkem u dveří a vždy si nechali vyžádat od údajných zaměstnanců doklad totožnosti. Policisté také radí, aby se příbuzní více zajímali o to, kdo jejich příbuzné navštěvuje. 

RADKA KONEČNÁ

Josef Kopriva u soudu. Ilustrační foto.
Za vraždu manžela slíbila milenci padesát milionů, hrozí ji až dvacet let