Policisté nyní připravují podklady pro žádost o Dahlgrenovo vydání ze Spojených států amerických. „Dáme Američanům informace, které o činu máme, a pak bude záležet na uvážení jejich soudu, zda obviněného vydají. Osobně ale věřím, že to udělají. Myslím, že důkazů je pro to dost," uvedl šéf jihomoravských kriminalistů Antonín Hrdlička. Na žádost o vydání mají kriminalisté lhůtu šedesáti dnů ode dne zadržení.

Zdůraznil přitom, že policisté pracují s více možnostmi, jak k vraždám došlo a kdo zabíjel. „Na základě získaných poznatků ale na devětadevadesát procent upřednostňujeme verzi, že pachatelem je Dahlgren. Jediné, co zatím neznáme, je motiv," informoval.

Zároveň vyjmenoval některé důkazy, které policisté mají. Jsou mezi nimi například kamerové záznamy. „Odkud přesně jsou, ale nebudeme uvádět. Můžu jen říct, že na nich žádná vražda nahraná není," upozornil Hrdlička.

Do Vídně taxíkem

Dodal, že policisté už také pracují s Dahlgrenovou výpovědí, kterou udělal v zámoří. Podle vyšetřovatelů neodporuje tomu, co říkali jeho američtí sousedé. Podle nich Dahlgren rodičům řekl, že byl v době činu běhat a po návratu do domu našel rodinu zavražděnou. Dostal proto prý strach o život a z místa utekl.

„Ze Spojených států amerických jsme dostali i věci, které měl obviněný při zadržení u sebe. Teď jsou na expertize. Také jsme mluvili s taxikářem, který Dahlgrena odvezl do Vídně. Vezl ho tam z centra Brna. Podle něho se po cestě nechoval nijak neobvykle," podotkl Hrdlička. Znovu tak popřel informace některých médií, že obviněný odjel z Ivanovic na motorce.

Dávno za hranicemi

Upozornil, že do Vídně přijel Dahlgren v pět odpoledne. Tedy zhruba pět hodin předtím, než sousedé ohlásili požár v domě, kde došlo k vraždě. „Je tak nesmysl, že jsme ho mohli chytit v České republice. Když jsme se o činu dozvěděli, už byl dávno za hranicemi," poznamenal.

Taxikáře, který Dahlgrena vezl, se Brněnskému deníku Rovnost kontaktovat nepodařilo. Podle jednoho z jeho kolegů byl ale později šokovaný, když se dozvěděl, koho vezl. „Říkal, že se mladík choval normálně. Chtěl jet do Vídně, tak se domluvili na ceně. Po cestě toho prý moc nenamluvil, spíš v autě pospával. A nikomu prý určitě nevolal," řekl taxikář, který nechtěl uvést jméno.

Podle policistů psal Dahlgren cestou do Vídně jen sms zprávy. „Nemáme ale žádné informace o tom, že by se v některé z nich k činu přiznal," řekl šéf krajské kriminálky.

Vyvrátil také některé další spekulace, které se objevily. „Je nesmysl třeba to, že oběti měly usekané končetiny," prohlásil Hrdlička. Připustil ale, že identifikace obětí byla komplikovaná. Policisté dokonce zprvu nevěděli, jestli jednou z nich není právě Dahlgren.

Kriminalisté nyní čekají, zda americký soud nepustí Dahlgrena z vazby na kauci. Rozhodovat o tom má ve čtvrtek. Advokát obviněného Theodor Simon měl na podání žádosti lhůtu do úterý. Informace o tom, zda to udělal, ale jihomoravští policisté nemají.