„Soud prvního stupně zhodnotil všechny důkazy dostatečně. Odvolání je nedůvodné," konstatovala soudkyně Marie Večeřová, když potvrdila rozhodnutí Městského soudu v Brně z května tohoto roku.

Fürst se na lavici obžalovaných dostal kvůli svému jednání, které začalo v únoru roku 2009. Od té doby do listopadu loňského roku poskytoval Fürst drogu své známé. Heroin zabalený do takzvaných psaníček vyrobených z lístků z loterie žena podle soudu dostávala téměř denně.

Množství drogy se nepodařilo přesně určit. Podle rozsudku Fürst ženě dával vždy jedno až pět psaníček při ceně sto padesát až dvě stě korun za kus. Za dva a půl roku si tak prodejem drogy vydělal pravděpodobně desítky tisíc korun.

Muž byl navíc původně obžalovaný ještě z toho, že drogu poskytoval své tehdejší přítelkyni. „Její dřívější výpověď ho usvědčovala. Žena ji ale u hlavního líčení změnila. Fürstovi proto obžaloba nakonec dávala za vinu jen poskytování drogy známé," vysvětlil státní zástupce Vladimír Mach.

V neprospěch obžalovaného hrály kromě svědectví ženy, která od něj drogy dostávala, i jiné důkazy. „Když Fürsta policisté v listopadu loňského roku zadrželi, našli u něj v autě sedmnáct psaníček s heroinem," řekl Mach.

Když se ve čtvrtek obžalovaný se svým obhájcem snažili přesvědčit senát, aby zrušil květnový rozsudek městského soudu, poukázali na to, že Fürstova přítelkyně brala heroin a autem jezdila taky. „Já jsem s drogami nikdy problém neměl. Jí jsem se snažil pomoci," tvrdil obžalovaný. S odvoláním ale nakonec neuspěl.

Soudkyně v odůvodnění rozhodnutí upozornila na to, že Fürsta se týkala trestní sazba jeden rok až pět let. „Trest je na spodní hranici sazby. Rozhodně není nepřiměřený. Spíš mírný," řekla Večeřová.

Fürstovi teď zbývá poslední možnost. Podat si dovolání k Nejvyššímu soudu.