Úspěch je nabudil k přepadení další pumpy. S lupem se chlubili v restauraci. Jeden z hostů pak přivolal policisty. Mladíci v pondělí stanuli před Krajským soudem v Brně.

Na přepadení se devatenáctiletý Tomáš Pantůček a o dva roky starší Ivan Novotný připravovali dlouho dopředu. „Obstarali si maketu pistole, kterou pak vyhrožovali prodavačkám. Jak benzinovou pumpu nejlépe přepadnout jim radil jejich známý Tomáš Konečný," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Konečný bude kvůli problémům s doručením předvolání k soudu stíhaný později samostatně.

Mladíci podle Eichlerové stihli před zadržením vykrást dvě brněnské čerpací stanice. Další v pořadí mělo být zlatnictví. „Po dvou přepadeních jsem toho měl dost. Už jsem loupit nechtěl. Peníze mi stačily. Konečný nám ale říkal, že když to vyšlo teď, vyjde to i příště. Dostával od nás podíl z lupu za to, že nás nenahlásí. Chtěl získat peníze na drogy, které měl v úmyslu prodávat," řekl u soudu Novotný.

Předem rozdělené role

Scénář obou loupeží byl podobný. Mladíci měli přesně rozdělené role. „V obou případech jsem vešel dovnitř jako první s pistolí v ruce. Hlídal jsem prodavačky, aby se nehýbaly. Novotný mezitím bral peníze z pokladny a cigarety z polic," popsal spolupráci Pantůček. Vzápětí dodal, že u Konečného si schovávali oblečení, v němž loupili, a také pistoli.

Loupežemi mladíci podle majitelů benzinových pump získali přibližně padesát tisíc korun. Moc dlouho si je neužili. V den poslední loupeže policisté zadrželi Pantůčka v brněnské restauraci. O pár dní později zatkli také Novotného. „Šli jsme do restaurace s Novotným po loupeži. Já si začal povídat s dvěma mladými muži. Byl jsem opilý a chlubil se jim, že jsem vykradl dvě benzinky," popsal Pantůček.

Policisty zavolal jeden z mužů, před nimiž se Pantůček vychloubal. „Byli jsme s kamarádem na pivě. Přišel za námi asi dvacetiletý kluk a začal vykládat, jak přepadl benzinovou pumpu. Bylo zřejmé, že si to nevymyslel. Kamarád ho zabavil a já šel zavolat policisty. Ti za pár minut přijeli a mladíka zadrželi," vzpomínal na setkání s Pantůčkem svědek Štěpán Halada.

Poznamenané prodavačky

Obžalovaní nemají na svědomí jen škody na majetku. Jejich jednání se podepsalo na psychickém stavu prodavaček. Jedna z nich se po přepadení zhroutila. „Několik měsíců byla na neschopence. Léčila se na psychiatrii," popsala zdravotní stav prodavačky Ivety Jánské státní zástupkyně. Jánská ve své výpovědi uvedla, že se dodnes bojí po setmění vycházet z domu.

Přepadení zanechalo následky také na její kolegyni Marcele Krautové-Hradilové. „Když přijde zákazník v kapuci, všechno se mi vrací. Celá se rozklepu," řekla před soudem Krautová-Hradilová. Uvedla, že po přepadení musela užívat léky na spaní a na nervy.

O trestu má předsedkyně senátu Dana Kancírová rozhodnout ve středu. „Musíme ještě vyslechnout svědky," řekla Kancírová.

Novotný stojí před soudem poprvé, jeho komplic Pantůček už byl dřív stíhaný za krádež.