Tentokrát se měl Krejčíř coby tajemník radnice dopustit zneužití pravomoci úřední osoby při zakázce na nákup dvou osobních aut pro příspěvkovou organizaci. „Ano, v této věci jsem již podal obžalobu," potvrdil Deníku znojemský státní zástupce Antonín Chaloupka. Případem se bude zabývat znojemský soud, podle Chaloupky hrozí extajemníkovi až pět let vězení.

Krejčíř je přesvědčený o své nevině. „Je to další z nesmyslných útoků proti mně," řekl ve čtvrtek Znojemskému deníku Rovnost.

Státní zastupitelství ve Znojmě podalo před několika dny žalobu na extajemníka na žádost Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, který v závěru prázdnin ukončil své vyšetřování.

O co konkrétně šlo? Krejčíř měl podle kriminalistů ovlivnit nákup aut pro znojemské centrum sociálních služeb. Podle vyšetřovatelů majitel znojemského autosalonu prodal Krejčířovu synovi auto se slevou, aby následně získal městskou zakázku. Zmíněná firma soutěž na začátku roku 2010 skutečně vyhrála.

Extajemník se obvinění brání. „Je pravda, že si syn u stejného prodejce koupil auto, ale objednal si ho už čtyři měsíce před vypsáním výběrového řízení. Ano, dostal na něj tehdy třicet tisíc slevu. Podle mě je ale tato desetiprocentní sleva zcela standardní," poznamenal Krejčíř.

Upravená zakázka

Ředitelce centra ale vysoutěžená auta nevyhovovala kvůli malému kufru a vybavení. Firma proto nakonec dodala vhodnější auta. „Obviněný muž měl instruovat vítěze zakázky, který podle závěrů kriminalistů měl předložit dodatečnou nabídku na dvě jiná vozidla, i když výběrové řízení již bylo ukončeno a nové nebylo vypsáno," přiblížil mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Takto upravenou zakázku pak měl Krejčíř předložit ke schválení tehdejší radě města s odůvodněním, že je třeba jen revokovat název již schválené zakázky a rada města tuto revokaci schválila. Auta pak úřad objednal a zaplatil. „Podle kriminalistů tak příspěvkové organizaci města vznikla škoda ve výši asi sto třiadvacet tisíc korun, což je rozdíl mezi nákupní cenou pořízených automobilů a cenou vozidel, které v rámci zakázky nabídl druhý, neúspěšný uchazeč," dodal Ibehej.

Už v závěru února vyměřil v jiných případech bývalému tajemníkovi znojemské radnice rok vězení a stotisícový trest za zpronevěru a podvod brněnský krajský soud. Nedávno se pak zúčastněné strany proti tomuto rozsudku odvolaly. Jde o případ, který odstartoval změny na znojemské radnici při posledních komunálních volbách. Krejčíře si tehdy na radnici přivedl bývalý starosta Petr Nezveda (ODS). Případ bude řešit Vrchní soud v Olomouci.