Podvodu se Krejčíř podle soudu dopustil v listopadu 2009. „Předstíral, že jako tajemník k tomu má pravomoc, a nařídil Zdeňku Novotnému zastavit práci na zakázce," uvedla předsedkyně senátu Halina Černá. Novotný tehdy dělal na objednávku Znojma mobilní stánek. Když práce zastavily, byl zoufalý. Do projektu sám vložil tři čtvrtě miliónu. „Za to, že mu dovolí na zakázce pokračovat si od něj vzal Krejčíř čtyřicet tisíc korun," konstatovala Černá.

Jako podvod ze strany tehdejšího tajemníka soud věc zhodnotil proto, že Krejčíř o zastavení ani opětovném spuštění práce na zakázce vůbec nemohl rozhodovat. Novotného ale údajně záměrně uvedl v omyl, když předstíral, že rozhodovací pravomoc má. Obžalovaný to odmítl. Novotný pro něj prý dělal dveře, které pokazil a proto mu vracel část zaplacených peněz. „Byla to reklamace. Nepožadoval jsem ale doklad, když jsem osmdesát tisíc platil, ani když jsem po reklamaci polovinu dostal zpět. Teď vím, že to byla chyba," prohlásil Krejčíř. K rozhodnutí se vyjádřil i druhý odsouzený. „Verdikt soudu respektuji," řekl Novotný.

Nechal si dar

Kromě podvodu Krejčíře brněnský krajský soud viní i ze zpronevěry. „Převzal sponzorský dar městu ve výši pět tisíc korun od Kamila Ludvíka a nechal si ho," uvedla předsedkyně senátu. Ani s tímto Krejčíř nesouhlasil. „Peníze jsem nepřevzal," řekl a trval na své nevinně. Podle Černé se ale trestných činů dopustil. „Jednal přitom ze ziskuchtivosti a těžil ze svého postavení. Právě tyto okolnosti zdůvodňují uložení nepodmíněného trestu," vyjádřila se předsedkyně senátu k roku, který má bývalý tajemník strávit za mřížemi.

Obžalobě z toho, že v letech 2009 a 2010 upláceli tehdejšího znojemského tajemníka, čelilo kromě Novotného ještě dalších šest podnikatelů a jednatelů firem. Soud je všechny zprostil obžaloby. Černá v odůvodnění rozsudku zdůraznila, že muži měli Krejčíře uplácet kvůli rozhodování o udělování zakázek. „O těch má ale rozhodovat rada obce a tajemník není jejím členem," konstatovala předsedkyně senátu a dodala, že Krejčíře v daných případech nelze považovat za úřední osobu.

Otevírání obálek

Za nestandardní soud označil způsob otevírání obálek na znojemské radnici. Úřednice údajně rozřezávaly obálky s nabídkami firem ještě předtím než si pro ně přišla komise k otevírání obálek určená. Rozřezané obálky navíc pak podle soudu zůstávaly v kanceláři tajemníka. Že by si nimi Krejčíř manipuloval s obsahem obálek předtím než přišla komise a zadokumentovala ho, se ale nepodařilo prokázat. „Vše zůstává ve stavu neověřeného podezření," uvedla Černá.

Mezi muže, kteří podle obžaloby tajemníka kvůli zakázkám upláceli, patří například Petr Urbánek. Ten měl pro vášnivého myslivce Krejčíře zajistit odlov dvou svišťů v Rakousku. Miroslav Šimeček mu zase údajně dodal stavební materiál za třicet tisíc korun a zajistil pro něj práci dvou ukrajinských dělníků. Stanislav Hahn pro tajemníka prý stavil tenisový kurt a bazén.

Krajský soud naznal, že výše zmíněná a další jednání šesti podnikatelů a jednatelů firem nejsou trestný čin. Většina proto byla s rozsudkem spokojená. Josef Kopečný, Ludvík i Urbánek se na místě vzdali práva na odvolání. Ostatní si stejně jako státní zástupce Ivan Hrazdira ponechali lhůtu na rozhodnutí. „Rozsudek není pravomocný. I tak se ale jedná celkem o úspěch," usmál se po skončení líčení Krejčíř.

Případ začal tím, že na něj v roce 2010 podala trestní oznámení bývalá úřednice znojemské radnice Renata Horáková. Později i vypovídala u soudu. „Jednalo se o osobní mstu z její strany," tvrdí bývalý tajemník. Dodal, že nařčení od Horákové bude mít dohru ze strany jeho právních zástupců. „Pro ni to ještě neskončilo," řekl.