Věnec na manželův hrob pokládá sedmasedmdesátiletá Brňanka Jarmila Kadlecová dvakrát do roka už sedm let. „Poprvé je to na jeho narozeniny v únoru, podruhé ho nosím na Dušičky. V dřívějším termínu ozdoba zůstane, v listopadu ale vždycky hned zmizí," postěžovala si důchodkyně.

Podobně jako tisícům dalších lidí v kraji jí vzpomínání na zemřelé příbuzné často pokazí zloději. „Je to nejhorší období v roce. Hřbitovy jsou volně přístupné, jejich kontrola je složitá. Lidé navíc ani spoustu menších krádeží nehlásí, jen si pak postěžují na vrátnici," vysvětlil ředitel správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula.

Svátek zesnulých
• Dušičky připadají na 2. listopadu.
• Strážníci i policisté posílí hlídky u hřbitovů na celé jižní Moravě.
• V Brně 13 hřbitovů ohlídá 200 strážníků.
• Čtyři strážníci budou kontrolovat tři hřbitovy ve Veselí nad Moravou.

Bojovat se zloději pomáhá technika, ta ale ve všech případech nestačí. A třeba ve Vyškově fotopast zrušili. „Nebyli jsme spokojení a nenašli jsme pro ni vhodné místo tak, aby zachytila celý prostor. Navíc se tam pohybuje hodně lidí," vysvětlil vedoucí vyškovské kanceláře starosty Stanislav Kolařík.

Městští i republikoví policisté posílí hlídky ve všech okresních městech, v Brně budou třináct hřbitovů kontrolovat dvě stovky strážníků. „Bedlivě střežený bude brněnský Ústřední hřbitov, odkud přes den prakticky neodejdeme," sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Případné zloděje mají na největším hřbitově v republice odradit psovodi a hlídky s dalekohledy pro noční vidění. „Strážníci zamíří i na hřbitovy v Lelekovicích a ve Vranově na Brněnsku," uvedl mluvčí.

I stánkaři, kteří před hřbitovy dekorace prodávají, budou hlídaní. „Hlavně kontrolujeme, jestli nenabízejí závadné nebo nebezpečné smuteční věnce," prohlásil ředitel brněnské pobočky České obchodní inspekce Karel Havlíček.

Zloději se ale nezaměřují jen na květináče a smuteční věnce, které potom znovu prodávají. Často chtějí i odložené kabelky. „Stává se, že když lidé od hrobu popojdou třeba pro vodu na zalití, někdo jim ukradne věci, které si k hrobu odložili. V hustém porostu hřbitova se pak zloděj lehce ztratí. Když má nějaká babička v kabelce doklady a klíče, tak než dojde domů, je už vykradená," varoval Šamšula.

Otrlí zloději používají i různé triky. Zapalují třeba věnce na hrobech. „Když je lidé ve spěchu hasí, někdo jim mezitím ukradne odložené cennosti," popsal mluvčí strážníků.

Složitá bývá i dopravní situace. „O víkendu bude ve službě i víc dopravních policistů. Ohlídají plynulý provoz kolem velkých hřbitovů," řekla policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Jednodušeji mají zaparkovat řidiči u brněnského Ústředního hřbitova. „Parkoviště mezi Vídeňskou a Heršpickou ulicí, které při loňských Dušičkách opravovali, už funguje, což situa-ci usnadní," dodal Ghanem.