SLEDOVALI JSME ONLINE PŘÍMO ZE SOUDNÍ SÍNĚ

17:05 - Po Orálkově výslechu soud líčení přerušil. Pokračovat bude zítra dopoledne.

16:52 - Po Nesvadbově výpovědi soud vyslechne posledního dnešního svědka Josefa Orálka. Je to bývaly kolega podnikatele a údajné oběti gangu L. Š. Narozdíl od něho ale Orálek o žádném vydíráni v souvislosti s jejich společným podnikem na policii nemluvil. Tuto možnost popřel i dnes. Soud proto uvazuje o konfrontaci obou svědků.

16:37 - Spolupráci se Setvákem si Nesvadba před soudem pochvaloval. "Když byl v Brně, byla spolupráce velmi dobrá. Úkoly byly hotové kvalitně a včas a neunikaly žádné informace," upozornil svědek. Zpochybnil tak tvrzení obžaloby, podle které právě Setvákovým prostřednictvím unikaly informace o vyšetřování.

16:14 - Po Setvákově vyjádření soud předvolal Vladimíra Nesvadbu, bývalého Setvákova kolegu z policejní inspekce. Po Setvákově odchodu z pražské pobočky inspekce do Brna se stal vedoucím oddělení, které vyšetřovalo oznámení podané svědkem V. J. Také Nesvadba přitom označil chování svědka za nestandardní. „Přišel s tím, že ho vydírá Almásy. Nebyly ale žádné důkazy, proto jsme případ odložili. Jediné, co jsme mohli udělat, bylo to, že bychom V. J. dali náslechovou vestu a poslali ho na schůzku s Almásym. Tak bychom případné vydírání slyšeli a měli bychom důkaz. V. J. to ale odmítl, přestože to byl jediný možný důkaz. Spíš než že by ho někdo opravdu vydíral, to vypadalo, že se chtěl pomstít nebo někoho zastrašit," poznamenal svědek.

16:02 - Setvák uvedl, že V. J. se podle něho dopustil křivé výpovědi. „Podle dostupných informací V. J. v roce 2004 vypovídal na inspekci s utajenou identitou pod jménem Novák. V jeho tehdejší a dnešní výpovědí je několik rozporů. Jak už upozornila moje advokátka, V. J. původně tvrdil, že to byl on, kdo kontaktoval Almásyho. Byl totiž podezřelý z podvodu. Od Almásyho chtěl podle tehdejší výpovědi pomoc. Dnes tvrdil, že Almásy z ničeho nic zavolal jemu a chtěl po něm peníze. Dnes také tvrdil, že mu nikdy žádné peníze nedal, podle výpovědi na inspekci mu ale peníze dával. Dřív navíc tvrdil, že za jeho stíháním stálo vedení Masarykova onkologického ústavu, kde dřív pracoval. Nyní už o klinice vůbec nemluví, ale hovoří jen o Almásym. Podle mě z toho vyplývá, že V. J. křivě svědčil," podotkl Setvák.

15:45 - Po hodině a půl skončil výslech V. J. Nyní jsou na řadě vyjádření obžalovaných k jeho výpovědi. Jako první se k výpovědi chce vyjádřit Almásy. Mimo jiné navrhl, aby soud udělal grafologický posudek písma svědka. Po Almásym se zřejmě bude chtít vyjádřit také Setvák. Při otázkách na V. J. totiž naznačil, že svědek dřív na inspekci vypovídal pod utajovanou identitou a prohlásil, že Almásymu na několikrát zaplatil přes sto tisíc korun. Dnes jakékoliv platby Almásymu rezolutně popřel, přestože se ho na to senát i obžalovaní ptali několikrát.

15:32 -  V. J. po nahlédnutí do spisu inspekce prohlásil, že podpis pod jeho výpovědí jemu nepatří. Vzápětí se při dotazech advokátů zastal dvou obžalovaných – Petra a Poláka. „Jsem přesvědčený, že Petr mi nikdy nechtěl ublížit," řekl svědek. O Polákovi poté prohlásil, že ho nikdy nevydíral, ani mu nevyhrožoval. Na vině Almásyho ale trvá. „Několikrát mi volal a vyhrožoval mi," dodal.

15:15 - Setvákova  advokátka Běla Sedláčková upozornila na rozpor ve výpovědích V. J. Dnes u soudu tvrdil, že jako první kontaktoval Almásy jeho. „Ve spisu inspekce je ale jeho výpověď, podle které se na Almásyho jako první obrátil on," upozornila Sedláčková. Svědek rozpor nevysvětlil. „Nevím už přesně, jak to bylo," poznamenal.

14:57 - Svědek uvedl, že na schůzce, kterou měl s Almásym v brněnském Králově Poli, měl být také obžalovaný Eduard Polák. „Byl tam s nějakým Romem. Říkal, že se jmenuje Eda. Myslím si, že to byl Polák. Vypadá jako on," uvedl lékař. Předseda se

Členové Toflova gangu u soudu v Brně - Eduard Polák.

nátu Miloš Žďárský poté přečetl výpověď V.J. na policii. Podle té byl Polák malý, svědkovi sahal po prsní bradavky. „Pane obžalovaný vstaňte a jděte blíž k panu svědkovi," vyzval soudce Poláka. Obžalovaný poslechl a stoupl si k V. J. Na první pohled je jasné, že Polák je sice menší, přesto může lékaři pohodlně hledět z očí do očí. Jeho prsní bradavky zjevně převyšuje o několik desítek centimetrů.

14:36 - Kromě zastavení vydírání měl Almásy V. J. vyhrožovat, že když nezaplatí, půjde do vězení. Původně měl Almásy chtít padesát tisíc korun a postupně měl požadavky vystupňovat až na pět milionů. „Byly to desítky telefonátů. Myslím, že všechno ustalo až potom, co jsem o tom mluvil s Radkem Petrem. Asi pak řekl Almásymu, aby toho nechal," zmínil se svědek o možné pomoci ze strany jednoho z obžalovaných.

14:19 - V. J. tvrdí, že vydírání začalo v roce 2003, kdy působil v Německu. „Volali mi nějací lidé. Říkali, že vědí, že pracuji v Německu, že jsem udělal velkou věc a že chtějí peníze," uvedl svědek. Podle jeho tvrzení ho později kontaktoval Almásy a tvrdil, že může vše zastavit. „Nikomu jsem ale nic nezaplatil a vydírání pokračovalo. Později jsem se obrátil na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a na policejní inspekci. Inspekce chtěla, abych šel za Almásym s náslechovou vestou, aby nás mohli odposlouchávat. Nejsem ale člen žádných commandos a nechtěl jsem dělat nikomu štít, proto jsem odmítl," prohlásil V. J.

14:07 - Po polední přestávce líčení pokračuje. Před jednací síní čekají na výslech tři svědci. Jako prvního soud předvolává lékaře V. J. Měl ho vydírat údajný šéf gangu Miloš Almásy.

11:07 - Po otázkách státního zástupce, obhájců a obžalovaných senát Sedlákův výslech ukončil. Nyní se k jeho výpovědi mohou vyjádřit obžalovaní. Jako první této možnosti využil Almásy. Soudu se omluvil za některé špatně položené otázky. „Omlouvám se, ale pochopte, o co mi jde," poznamenal Almásy.

10:51 - Sedlák dodal, že se na poslední schůzce s P. M. pohádal. „Byla to hodinová hádka, kdy osmdesát procent času mluvil P. M. Říkal mi, že zastřelili Tofla a ptal se, co na to říkám. Odpověděl jsem, že žádného Tofla neznám. Pak začal tvrdit, že to udělali nějací Slováci, začal mluvit o Almásym a pořád mi je podsouval. Nechápal jsem, o co mu jde, stále jsem mu říkal, že je neznám," uvedl svědek.

Struktura takzvaného Toflova gangu podle obžaloby.

10:43 - Že by Procházka chtěl jeho prostřednictvím po P. M. úplatek, Sedlák odmítl i po otázce Procházkova advokáta Josefa Bartončíka. „Žádný úplatek nechtěl. Nic takového ani nenaznačil. Ještě jednou říkám, že jsem to chápal tak, že počítal, kolik by P. M. stály znalecké posudky, které by si sám zaplatil," zopakoval Sedlák.

10:29 - Podle obžaloby měl Procházka Sedlákovi říct, že vyšetřuje případ, kde je podezřelým P. M. Sedlákovi pak měl sdělit, že jsou tam divné znalecké posudky a že by to šlo řešit za čtvrt milionu korun. Svědek dnes upozornil, že podle něho nešlo o žádost o úplatek. „Když jsem byl na schůzce s Procházkou, přišla řeč na P. M. Buď jsem ho zrovna potkal nebo jsem o něm v tu chvíli četl v novinách. Procházka se ptal, jestli ho znám, že ho vyšetřuje. Řekl jsem, že ano a ptal jsem se ho, jestli mu můžu nějak pomoct. Procházka pak mluvil o znaleckých posudcích a začal něco počítat na mobilu. Pochopil jsem to tak, že počítá cenu za znalecké posudky," poznamenal svědek.

10:14 - Senát ukončil výslech R. V. Nyní bude vypovídat svědek Libor Sedlák, známý hlavního svědka P. M. Podle obžaloby měl Sedlák dvakrát tlumočit žádost policistů o peníze. Chtít je měli obžalovaní Almásy a Roman Procházka.

Členové Toflova gangu u soudu v Brně - Rudolf Setvák.9:59 - Na otázku advokátky Běly Sedláčkové, která v tomto případu hájí Rudolfa Setváka, R. V. uvedl, že ho podvedl i hlavní svědek v této kauze P. M. „Prodával nám líh. Používali jsme jej při zpracování benzínu. Jenže líh, který nám dodal, byl ředěný vodou a pro nás naprosto nepoužitelný," uvedl svědek.

9:48 - Zpochybnil také další údajnou oběť gangu, bývalého podnikatele a někdejšího policistu K. H. Ten u soudu v této kauze vypovídal před měsícem. „Obchodoval jsem s ním s pohonnými hmotami a podvedl mě o půl milionu korun. Mezitím mi nabízel podobné věci jako Almásy. Nosil mi výpisy z různých policejních či soudních databází. Na první pohled přitom bylo jasné, že jsou zfalšované," řekl R. V.

9:40 - R. V. upozornil, že P. M. prodal podobný pavouk vztahů i podnikateli S. P. Ten má být také jednou z obětí takzvaného Toflova gangu. „Znal jsem se s ním díky podnikání. Jednou říkal, že koupil tento systém vztahů za půl milionu korun. Prý od P. M." podotkl svědek.

9:35 - Místo informací o vyšetřování v Praze měl nakonec R. V. dostat právě systém obchodních vztahů lidí, kteří byli podezřelí z trestné činnosti týkající se výroby a prodeje lihu. „Když mi to nabídl, měl jsem zájem. Původně za to chtěl půl milionu korun, ale nakonec jsme se dohodli na částce asi dvě stě tisíc. Přinesl mi ho do kanceláře k P. M. Já jsem si ho prohlédl v jedné místnosti, kde byl ještě P. M. Zjistil jsem, že jsem v něm já i další lidé. Měl jsem o něj zájem, a proto jsem dal P. M. peníze. Odešel s nimi do vedlejší místnosti, kde měl být Almásy s dalšími lidmi. Jestli mu ale peníze opravdu dal, netuším. Nevím, co se s nimi dělo," prohlásil R. V.

9:28 - R. V. uvedl, že s Almásym ho seznámil klíčový svědek a údajná oběť gangu podnikatel P. M. „Říkal, že mě vyšetřuje policie, a že mě může seznámit s někým, kdo by mohl zjistit okolnosti vyšetřování. Pak mě seznámil s Almásym. Jenže ten nesehnal, co jsem potřeboval. Vyšetřovala mě totiž policie v Praze, tak jsem chtěl vědět, co ji konrkétně zajímalo a co na mě má. Slíbil, že to bude zjišťovat, ale nic nepřinesl. Jestli doopravdy něco zjišťoval, nevím," poznamenal bývalý podnikatel.

9:18 - Po shrnutí předchozího průběhu líčení a opětovném poučení obžalovaných o jejich právech předseda senátu Miloš Žďárský zahajuje výslech svědka R. V. Tomu měl podle obžaloby jeden z údajných šéfů gangu Miloš Almásy v roce 2002 nabídnout systém obchodních vztahů lidí, kteří se podíleli na trestné činnosti týkající se výroby a prodeje lihu. R. V. mu za něj měl zaplatit asi dvě stě tisíc korun.

9:11 - Cinkáním sundávaných pout začalo dnes líčení v kauze takzvaného Toflova gangu. Eskorta totiž k soudu z vězení přivedla nejen obžalované, kteří jsou ve vazbě či vězení, ale také jednoho z údajných poškozených - bývalého podnikatele R. V. Soud ho vyslechne jako prvního z předvolaných svědků.