Když se ukázalo, že na nádraží žádná bomba není, policisté tušili, kdo se skrývá za anonymním telefonátem. Dobře totiž znali muže, který podobně zbytečné pozdvižení způsobil již několikrát. Brzy nato ho zadrželi a obvinili z přečinu šíření poplašné zprávy. „Muž je nyní ve vazbě. Proč znovu nahlásil bombu, nedokázal vysvětlit," uvedla mluvčí jihomoravských policistů Petra Ledabylová.

Podezřelý uskutečnil své první klamné oznámení o uložení bomby na tísňovou linku už před dvaceti lety. Tehdy ještě vyvázl s podmínkou. V roce 2002 už putoval do vězení, když ho soud potrestal za totožný trestný čin. V letech 2004 a 2009 pokračoval v nahlašování bomb a za mříže se pokaždé podíval znovu. „Může to být jistá forma protestu nebo msty. Autor takových telefonátů může tímto způsobem projevovat svou nespokojenost například s politickou situací. Takoví jedinci jsou silně přesvědčení o vlastní pravdě. Nemyslím si, že by tento člověk trpěl psychickou poruchou. To by ho nezavírali do vězení, ale léčili by ho," vysvětlil psycholog Jiří Brančík.

Evakuovali 300 lidí

Když měl recidivista nahlásit bombu naposledy, policisté uzavřeli brněnskou Nádražní ulici. „Evakuovali prostory železniční stanice, nástupiště, odbavovací haly, veřejných podchodů pod nádražím i prostory sousedící pošty. Celkem tato místa muselo opustit na tři sta osob a bylo nutné odklonit železniční i městskou hromadnou dopravu," připomněla dění z počátku února Ledabylová. Ohrožené prostory prohledával psovod se psem, který je speciálně vycvičený na vyhledávání nástražných výbušných systémů.

Provoz nádraží mohl být obnoven až po dvou hodinách, když se umístění bomby nepotvrdilo. Některé vlakové spoje nabraly až dvouhodinové zpoždění, jiné musely být zrušeny. „Žádné přímé škody nám nevznikly. Cestující museli bohužel počkat nebo využít hromadnou městskou dopravu," uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Jihomoravští policisté musí ročně řešit desítky telefonátů, kdy volající hrozí bombou. „Loni jsme v kraji řešili osmadvacet případů šíření poplašné zprávy. To je o šest víc nežli v roce 2014. V drtivé většině se jedná o nahlášení bomby," uvedla Ledabylová.

Také loni se měla podle anonymního telefonátu z poloviny září na brněnském hlavním nádraží nacházet bomba. „Podle volajícího na tísňovou linku měla vybouchnout za hodinu," uvedl tehdy policejní mluvčí Bohumil Malášek. Nejen v tomhle se podobají oba případy, které od sebe dělí necelý půlrok. I tenkrát policisté kvůli planému poplachu evakuovali víc než tři sta lidí a některé vlakové spoje nabraly zpoždění. Psovodi rovněž žádnou bombou nenašli.

Čtyřiatřicetiletý muž se policii v průběhu vyšetřování sám přihlásil. „Pachatel se na policii dostavil v doprovodu své matky, která ho donutila k přiznání. K činu ho přiměl vztek na policisty, kterým se chtěl pomstít. Rozezlila ho totiž pořádková pokuta," popsal mluvčí Malášek.