Okresní soud ve Znojmě i Krajský soud v Brně porušily zákon. Soudy v kauze Schindler totiž posoudily důkazy pouze v neprospěch obviněného. Naznačil to soudce Nejvyššího soudu Jiří Pácal, který v úterý projednával případ Jaroslava Schindlera ze Znojma. Toho znojemský soud již dříve odsoudil za přepadení poštovních doručovatelek. Schindler se přitom stále označení zloděj aktivně brání.

Nejvyšší soud v Brně teď zrušil usnesení obou soudů nižší instance. Vyhověl tak stížnosti, kterou podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová. „V obou řízeních byl porušen zákon. Případ bude muset znovu projednat Okresní soud ve Znojmě," uvedl soudce Nejvyššího soudu v Brně Jiří Pácal.

Schindler se po skončení jednání vyjádřil, že je za rozhodnutí soudu rád. „Uvidíme, jak to bude pokračovat dál. Budeme požadovat, aby se mým případem zabýval jiný znojemský soudce než doposud. Pokud by to nešlo ve Znojmě, požádáme o přeložení případu k soudu v jiném kraji," řekl Schindler.

Justiční omyl?

Osmadvacetiletý mladík si myslí, že se stal obětí justičního omylu. V úterý v Brně řekl, že mu celá kauza velmi stěžuje život. „Případ se táhne od doby, kdy jsem ukončil střední školu. Snažil jsem se najít práci ve Znojmě, bylo to ale nemožné. Každý se tam na mě dívá jako na největšího gaunera. Musel jsem odejít z města a práci hledat jinde," popsal situaci Schindler. V současné době pracuje mimo Znojmo. V Rakousku roznáší letáky.

K přepadení došlo v roce 2004. Schindler nejprve strávil půl roku ve vazbě, později mu okresní soud uložil podmíněný trest. Spolu s ním byl nepodmíněně odsouzen i Tomáš Čepura. Verdikt postupně potvrdily soudy všech stupňů včetně Nejvyššího a Ústavního.

V prosinci roku 2009 se ale k činu přiznal jiný muž. Antonín Škrdla. Soud jej posléze za přepadení doručovatelek odsoudil, verdikt nad Čepurou a Schindlerem však zůstal dál platný.

Tendenční řízení

Schindler se celou dobu brání. Požádal o obnovu řízení, Okresní soud ve Znojmě ani Krajský soud v Brně mu však nevyhověly. Podle Nejvyššího soudu okresní soud postupoval ledabyle. Když projednával návrh na obnovu řízení, neprovedl všechny důkazy, například výslech klíčových svědků. Další důležité okolnosti prý hodnotil tendenčně.

Okresní soud se tak musí k Schindlerovu případu vrátit. Nebude však bezprostředně řešit Schindlerovu vinu. Nejprve musí řádně posoudit, zda nové důkazy, zejména Škrdlovo přiznání, představují důvod k obnově procesu.

Schindler hodlá bojovat až do konce. „Nevzdávám to. Poté, kdy moji žádost o obnovení řízení zamítl před časem znojemský soudce Jaromír Kapinus, mimochodem tentýž soudce, který mě před lety podle mého názoru nespravedlivě odsoudil, jsem podal podnět pro porušení zákona. Jsem tedy rád, že mi nyní Nejvyšší soud dal zapravdu a mám stále naději," uzavřel Schindler.