Desetiletý trest pro Kateřinu Mauerovou byl nejvyšší, který soud v takzvané kuřimské kauze uložil. „Ve vězení strávila šest let a dva měsíce," uvedla mluvčí opavského vězení Barbora Buchtová. Podmíněný trest Maurerové soud vyměřil na sedm let.

Společně s Kateřinou Mauerovou soud poslal v roce 2008 do vězení i její sestru, matku dětí, Kláru Maurerovou. Z uloženého devítiletého trestu za svazování, bití a další týrání svých synů si odpykala pět let. Soud ji podmínečně propustil loni v říjnu.

Další odsouzenou byla Barbora Škrlová, která s dětmi a jejich matkou žila a vydávala se za dívku Aničku. Když policie začala týrání chlapců vyšetřovat, uprchla do Norska, kde vystupovala jako chlapec Adam. Škrlovou soud podmínečně propustil předloni v únoru.

V kuřimské kauze dostali tresty i další lidé. Na sedm let soud poslal do vězení Hanu Bašovou a Jana Škrlu a na pět let Jana Turka. Josefa Škrlu se policii vypátrat nepodařilo.

Šest lidí týralo chlapce od léta 2006 až do května 2007. Děti zavírali do klecí, bili je a pálili cigaretovými nedopalky. Snažili se z chlapců vychovat lidi, kteří je poslechnou na slovo.

LENKA ŠKLUBALOVÁ