Soudce Městského soudu Brno Aleš Dufek si včera vyzkoušel, jaké je to stát na opačné straně soudcovského pultu. Jako svědek vypovídal v kauze takzvaného Toflova gangu. Jeho předvolání si vyžádala obhájkyně jednoho z obžalovaných Miloše Almásyho Jana Glogarová. Potvrdil a doplnil svou dřívější výpověď.

Dufek včera u soudu řekl, že obžalované v této kauze nezná a neměl jim proto důvod pomáhat. „Almásyho jsem nikdy neviděl. Proto jsem mu nemohl podávat ani žádné zvláštní informace ze spisů," odpověděl u soudu na dotaz obhájkyně, v jakém vztahu byl k obžalovanému Miloši Almásymu, bývalému policistovi a obhájci, soudce Dufek.

Podle některých médií soudce na objednávku Toflovy mafie odsuzoval vytipované podnikatele. Ten ale tyto spekulace už dříve odmítl.„S touto kauzou mám společné pouze to, že jsem před mnoha lety soudil případ jednoho z údajně vydíraných podnikatelů pana Michka. Tento případ byl ale dávno ukončený," tvrdil před soudem. Nikdy mu nikdo neprokázal opak.

Dufek byl již třetím svědkem v tomto týdnu, který vypovídal ve prospěch Almásyho.

O nevinně Almásyho, který je podle obžaloby jedním z hlavních aktérů kauzy, byla přesvědčená i Barbora Kubínová, bývalá manželka jednoho z údajně vydíraných podnikatelů. „Manžel zaplatil přibližně milion korun zesnulému Michalu Toflovi. Měl zabránit jeho trestnímu stíhání. Byla jsem u jejich jednání. Almásy se jich neúčastnil," vypověděla tento týden svědkyně. Popřela tak výpověď svého bývalého muže, který tvrdil, že o peníze u něj žádal právě Almásy s Toflem.

Podle ní se ale Almásy snažil vyslechnout a spravedlivě vyšetřit případ jejího muže. „Později byl ale případ manžela předán jinému vyšetřovateli," dodala Kubínová.

Dlouholetý přítel Almásyho Petr Dvořák v úterý vypovídal, že si myslí, že jeho přítel by žádného vydírání nebyl schopný. „Nikdy jsem u něj nezpozoroval nic, co by nasvědčovalo, že někoho vydírá," řekl Dvořák.

Almásy podle obžaloby spolu s bývalým policistou Toflem tipovali a vybírali podnikatele, které pak další členové gangu vydírali. Tofl byl před třemi lety zavražděný.

V kauze Toflova gangu je obviněno třináct lidí. Jedná se o bývalé i současné policisty a další muže. Společně podle obžaloby přes deset let vydírali moravské podnikatele. Zneužívali k tomu pravomoci, které jako policisté měli.

Po více než roce, kdy se Krajský soud v Brně začal touto kauzou zabývat, se snad blíží její rozuzlení. „V listopadu dokončíme dokazování. První týden v prosinci všichni zúčastnění, státní zástupce, obhajoba a obžalovaní, přednesou své závěrečné řeči," řekl včera předseda senátu posuzující kauzu Miloš Žďárský. Uvedou také své návrhy, jak by senát podle nich měl věc rozhodnout. „Rozsudek by snad mohl padnout v únoru příštího roku," řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.