Ostrá slova a rány pěstí. Tak to občas vypadá večer před jihomoravskými hospodami. A rvaček bude víc. S blížícím se létem chodí lidé víc ven, přibývá také konfliktů. Tvrdí to mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Podle ní už teď není týden, kdy strážníci neřešili alespoň jednu rvačku.

Předevčírem zasahovali strážci zákona u sporu dvou mladíků. „Pozdě večer jsme dostali oznámení o rvačce v Trnkově ulici v brněnské Líšni. Když hlídka na místo dorazila, našla dva muže, kteří se k potyčce přiznali. Třiadvacetiletý mladík napadl o rok mladšího protivníka. Ten se údajně bránil rukama proti kopům do hlavy. Strážníkům pak sdělil, že se mu hodně točí hlava a stěžoval si na bolest pravé ruky. Zdravotníci proto mladíka převezli do nemocnice. O rok starší muž vypověděl, že šlo jen o strkanici, která se obešla bez kopání," řekl mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Dodal, že svědci pak naznačili pravděpodobnou příčinu sporu. Dotyční se podle nich porvali kvůli dvacetileté dívce.

Případ se stal v noci na středu. Podle Kapitančikové přichází nejhorší doba vždy na konci týdne. „Páteční a sobotní noc jsou na rvačky nejbohatší," poznamenala mluvčí strážníků. Současně upozornila, že pěstní souboje nejsou výhradní disciplínou mladých lidí. „Perou se i starší. V drtivé většině případů muži. Rvačky žen řešíme jen výjimečně," upozornila Kapitančiková.

Podle ní vzniká většina konfliktů kvůli banalitám. „Rváči nám někdy nejsou schopní vůbec říct, proč se do sebe pustili. Jindy potyčku popřou," řekla mluvčí. Dodala, že v případech, kdy strážníci musí zakročit, vyjíždí na místo kromě hlídky i jednotka operativního zásahu.

Zaútočil na hlídku

O tom, že opilí útočníci mohou být nebezpeční i policii, svědčí březnový případ z Pozořic na Brněnsku. Dva muži se poprali v baru. Svědci si rvačky všimli a přivolali policii. Když hlídka dorazila, dvaatřicetiletý muž si soka přestal všímat a zaměřil se na ni. „Začal policistům nadávat, pak na jednoho zaútočil a zranil ho," sdělil mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Podle psychologa Jiřího Brančíka se do rvačky může zaplést kdokoliv. „Určitou míru agresivity v sobě má každý. Alkohol ji takzvaně pustí na povrch a vědomí lidí, že můžou někoho zranit, je pryč," tvrdí psycholog. Myslí si, že určité procento lidí chodí za zábavou už předem s úmyslem vyvolat nějakou potyčku.

Rudolf Zvolánek ze záchranné služby Jihomoravského kraje říká, že žádná dramatická ani závažná poranění většinou ze rvaček nebývají. „Vážnější zranění je výjimečné. Většinou se perou dva lidé nebo menší skupinka a nebývá to tak, že by někdo odcházel jako absolutní vítěz bez jediného šrámu," řekl Zvolánek. Naznačil tím, že záchranáři musí často pečovat o obě strany. Na tom, kvůli čemu se lidé rvali a kdo vyhrál, pak nezáleží.