„Chtěl jsem se osvěžit a vykoupat. Najednou do vody vedle mě vletěl obrovský černý pes. Nebylo to nic příjemného,“ vzpomněl si Fojtík na loňskou příhodu, která se mu stala v líšeňském Mariánském údolí.

Volný pohyb psů je přitom v údolí zakázaný. Nezodpovědní majitelé však nezpůsobují problémy jen koupajícím se. Volně pobíhající zvířata obtěžují i cyklisty a další návštěvníky oblíbené rekreační zóny.

Stížnosti na ně se množí i na líšeňské radnici. „Majitelé tam musí mít psy pod kontrolou. Lidé si však stěžují i na neukázněné cyklisty nebo na auta, která do údolí jezdí bez jakéhokoliv povolení,“ sdělil líšeňský místostarosta Jozef Sedláček.

Jeho slova potvrzují i provozovatelé restaurací v Mariánském údolí. „Především cyklisté jsou často bezohlední. Na úzkém chodníku se řítí velkou rychlostí a lidé jim mnohdy nestačí ani uskakovat. Už se tu stalo i několik drobných nehod,“ uvedla například provozovatelka restaurace Kadlcův mlýn Šárka Huťová.

Radnice proto začala situaci řešit s brněnskou městskou policií. „Se strážníky jsme se domluvili, že do Mariánského údolí budou zajíždět speciální dvoučlenné hlídky na kolech. Zajistí pořádek a klid pro všechny, kteří si jdou do těch míst odpočinout,“ řekl místostarosta.

Konstatoval, že strážníci pravidelně ohlídají Mariánské údolí každý víkendový den od desíti hodin dopoledne až do večerních hodin.