Opodál na ně čeká mladá dívka a vyzvídá, co zjistili. Všichni tři totiž pracují pro Sdružení obrany spotřebitelů a v parném poledni dělají kontrolu ve čtyřech vytipovaných brněnských provozovnách. „Zajímaly nás správné hygienické postupy i to, jestli lidé dostanou skutečně to, co si zaplatí," vysvětlil Prokop Lang.

Vzápětí začal slovně hodnotit právě navštívenou cukrárnu. „Obsluhující mezi nandáváním kopečků zmrzliny neumyla naběračku ve vodě. Když si někdo dá třeba jahodovou, určitě nechce po prvním ochutnání zjistit, že má spíše příchuť čokoládové, protože z naběračky nebyla umytá předcházející zmrzlina," řekl Lang.

Prohřešek poté zapsal do tabulky hodnocení. Další postup byl podle něho v pořádku. „Na ruce, kterou brala kornoutek, měla slečna rukavici. Mince brala druhou rukou, což je podle předpisů. Účtenku nám na požádání vystavila a provozovna byla viditelně označená na dveřích, takže žádné další pochybení nebylo," dodal kontrolující.

Skupinka dále zamířila do podniku Zmrzlina Gelato na Zelný trh na točenou zmrzlinu. Už zdálky zpozorovala první nedostatek. „Neviděla jsem nikde označení provozovny, což je chyba," upozornila Helena Gottfriedová. Poté, co si objednali jednu točenou, si po obsluze vyžádali doklad. Při jeho vypisování měla dívka problém. „Co tam mám všechno napsat?" ptala se kontrolorů, kteří pracovali v utajení.

Následně se s tím dívka vypořádala a předala jim účtenku. Skupinka poděkovala a odešla. „Při postupu točení a výdeje zmrzliny udělala vše správně. Na paragonu ale chyběl podpis, datum i specifikace číslem," uvedla Gottfriedová a prohřešky zapsala.

Poté se kontrolující přesunuli do restaurace Jakoby na Jakubském náměstí, kde si objednali velkou Plzeň a Radegast. O chvíli později před ně servírka postavila sklenice s pivem. „Plzeň měla asi centimetr pod míru. Museli jsme to reklamovat, bez problémů nám to dotočili. Označení provozovny bylo v pořádku," shrnula Gabriela Mártonová.

Poslední z kontrol se uskutečnila o kousek dál, v pivní restauraci Panoptikum v Jakubské ulici. „Opět jsme dostali pivo pod míru. Tentokrát to bylo u malého tmavého značky Krušovice, ale obsluha nám nápoj bez problémů dotočila," řekla Mártonová.

Z kontrolovaných provozoven vypracovala trojice zápis. „Kopii pošleme na Českou obchodní inspekci a oni se tím dále budou zabývat," poznamenal Lang.