Maradu obžaloba viní z toho, že v roce 1997 v bytě v Brně usmrtil dvaadvacetiletou ženu. „Nejdříve ji pětkrát udeřil do hlavy kovovým klíčem. Když chtěla telefonem zavolat pomoc, obtočil ji přívodní šňůru kolem krku a škrtil ji a to i přesto, že se kabel několikrát přetrhl. Pak ji kolem krku omotal i prostěradlo, které utáhl uzlem. Do úst jí vložil kus hadru. Žena umírala desítky minut velmi trýznivým způsobem, kdy věděla, že její obrana nestačí a ona zemře. Muž jí pak ukradl peníze," uvedla Doležalová.

Ve své závěrečné řeči státní zástupkyně navrhla, aby soud Maradovi udělil trest v polovině sazby. Ta je v tomto případě dvanáct až patnáct let vězení. „Obžalovaný nesmyslně a bezdůvodně zavinil smrt mladé dívky. Jedinou polehčující okolností je, že se k činu přiznal," dodala Doležalová.

Marada u soudu nevypovídal. Dříve na policii ale uvedl, že ho čin už patnáct let trápí. „Nezabil jsem ji úmyslně. Živila se jako prostitutka. Já ji poznal jako přítelkyni kamaráda, který se s ní později rozešel. Pak jsem na ni získal telefonní číslo, zavolal jsem ji a domluvil si schůzku," vypověděl obžalovaný.

Před činem měl prý se ženou pohlavní styk. „Pak po mě chtěla ale o pět set korun víc, než na čem jsme se domluvili. A já měl u sebe jen tisícovku. Začali jsme se hádat. Nadávala mi a vyhrožovala, že na mě někoho pošle. Uviděl jsem, že sahá pod postel pro nástrčkový klíč. Vytrhl jsem jí ho z ruky a udeřil ji dvakrát do hlavy," popsal událost Marada.

Když napadená řekla, že zavolá policii a šla k telefonu, zpanikařil prý. „Měl jsem strach. Chytil jsem přívodní šňůru a zatáhl. Pak jsem na ženu lehl. Když se nehýbala, uvědomil jsem si, že je mrtvá. Zahlédl jsem krabičku, kam dávala peníze, tak jsem je vzal a utekl. Myslím, že tam bylo asi dvacet tisíc," řekl Marada. Dodal, že si neuvědomuje, že by ženu škrtil prostěradlem, nebo svazoval přetržený kabel.

Maradův obhájce upozornil na to, že bez doznání by bylo velmi obtížné dokázat jeho klientovi vinu. „Ze znaleckých posudků jasně vyplývá, že motivem jednání obžalovaného nebyl zisk. Bylo to vyústění konfliktu, který klient popsal. Jednalo se o čin v afektu. To, že obžalovaný nakonec sebral peníze z ženiny pokladničky, bylo až následné jednání," uvedl obhájce v závěrečné řeči.

Rozsudek soudkyně Dana Kancírová vynese v pátek ráno.